Barbara Lorsheyd is niet weg te denken uit de eerste selectie van ADO Den Haag Vrouwen. De 29-jarige goalie is al tien jaar verbonden aan de PowerVrouwen en heeft nu getekend voor haar elfde seizoen. Een mooi moment om het interview met Lorsheyd uit het ADO Den Haag Magazine van juni 2019 er nog eens bij te pakken.

Met spelers als Tom Beugelsdijk, Lex Immers, Danny Bakker en Robert Zwinkels herbergt de selectie van ADO Den Haag een aantal lokale helden, maar ook ADO Vrouwen heeft een boegbeeld met een geel-groen hart. Keepster Barbara Lorsheyd (29) is niet alleen een kind van de club en de stad, maar ook de speelster met de meeste duels voor ADO Vrouwen achter haar naam. Dat zijn er al meer dan 200 voor de Haagse heldin.

Keepershandschoenen
Als zusje van twee broers (waarvan één tweelingbroer) kreeg Lorsheyd het voetbal met de paplepel ingegoten. Ze stond van kleins af aan op het veld, gedreven door alle familieleden die ook in de ban waren van het voetbal. Lorsheyd begon vroeger als spits, maar kreeg op een gegeven moment tot haar verdriet van een arts te horen dat het wegens knieproblemen verstandig zou zijn om niet meer te sporten. Maar omdat ze zoveel hield van het spelletje, besloot ze de keepershandschoenen aan te trekken. Deze keuze pakte uitstekend uit, ook omdat dit fysiek zeer goed mogelijk bleek.

“De liefde voor Den Haag zal nooit verdwijnen”

-

Lorsheyd bleek een groot talent als keepster en wist steeds naar een hoger niveau te klimmen. Ze startte bij SV Loosduinen en kwam via sv Wateringse Veld (voorheen SOA) en RKSV GDA bij ADO Vrouwen terecht. Hoewel ze tussendoor even bij Telstar en FC Twente onder de lat stond, keepte ze dus al meer dan tien seizoenen bij de Haagse club. Hoewel Lorsheyd een vrij nuchter karakter heeft, beseft ze dat ze hier trots op mag zijn. Het is bovendien het resultaat van hard werk. Naast haar werkzaamheden voor het zwembad van Mulder Sport bij het Zuiderpark, steekt ze enorm veel tijd en energie in het voetbal. Dat zorgt ervoor dat ze op 29-jarige leeftijd nog steeds elke dag beter wordt.

lorsheyd3

Boegbeeld
Lorsheyd is één van de leiders van ADO Vrouwen, waar ze al vele hoogtepunten meemaakte. Ze wist twee keer de KNVB Beker in de wacht te slepen en maakte deel uit van het team dat in het seizoen 2010/2011 de dubbel pakte. “Dat zijn momenten die je voor altijd bijblijven en waarvoor je het uiteindelijk allemaal doet. Het is het ultieme. Het leuke is dat je als een team echt naar zo’n prestatie toeleeft. Elke stap die je dan zet is mooi.”

Tijdens het seizoen 2018/2019 kreeg Lorsheyd een speciaal record op haar naam. De doelvrouw overtrof Renate Jansen als de speelster met de meeste wedstrijden voor ADO Vrouwen. “Het was niet iets waar ik elke dag mee bezig was, maar op het moment dat je zoiets bereikt, ben je toch wel trots. Het is natuurlijk ook bijzonder”, stelt Lorsheyd. “Ik hoop er de komende jaren nog veel wedstrijden aan vast te plakken en door te groeien.”

lorsheyd2

Als het aan Lorsheyd ligt, dan blijft ze nog jaren bij ADO Vrouwen. “Ik ben een kind van de club en zo voelt het ook echt. Natuurlijk is een hoger niveau aantrekkelijk, maar ik wil graag in Den Haag blijven. Ik ben geboren en getogen in deze stad. Die liefde zal nooit verdwijnen”, aldus Lorsheyd, die ook twee jaar in Hengelo heeft gewoond. “Dan merk je meteen het verschil. Wat ik zo fijn vind aan Den Haag? Ik woon graag vlak bij de kust en kan hier lekker mijn ding doen, met al mijn vrienden om me heen. Ik heb van kinds af aan ook echt een geel-groen hart. Ik houd de verrichtingen van ADO Den Haag altijd in de gaten en ga altijd naar de wedstrijden als dat lukt met mijn werk.”

Lorsheyd kan met recht een boegbeeld van ADO Vrouwen genoemd worden. Dat blijkt niet alleen uit het recordaantal wedstrijden, maar ook uit de waardering en respect die ze krijgt. “Jongere meiden kijken soms wel tegen me op, omdat ze weten dat ik hier al heel lang rondloop. Als ik een clinic geef en me voorstel aan die meiden, dan vinden ze dat wel bijzonder. Heel veel meiden willen graag voor elkaar krijgen wat ik heb bereikt. Ik voel de waardering en het respect.”