Het is Oranje onder-19 gelukt om de eerste EK-kwalificatieronde af te sluiten als groepswinnaar. Na de ruime zeges op de leeftijdgenotes uit Cyprus (9-0) en Moldavië (12-0) werd tegen Italië met 1-1 gelijkgespeeld. Na de openingstreffer van Pleun Raaijmakers in de 27ste minuut, kwam de Zuid-Europese jeugdploeg na de rust niet verder dan de gelijkmaker van aanvoerster Lisa Boattin.

Opnieuw mochten ADO Den Haag-speelsters Maartje Looijen en Nadine Noordam hun opwachting maken. Laatstgenoemde stond zelfs negentig minuten in het veld en gaf de assist op het Nederlandse doelpunt. Maartje Looijen kwam na haar basisplaats tegen Moldavië in de 78ste minuut als enige invalster namens Oranje onder-19 in het veld voor doelpuntmaakster Pleun Raaijmakers.

Door dit gelijkspel is Oranje onder-19 op doelsaldo boven Italië geëindigd in groep 7. Toch zal dat knappe resultaat niet voldoende zijn om de toplanden zeker te ontlopen in de eliteronde. In vrijwel alle andere groepen heeft de nummer één namelijk negen punten gehaald, waaronder topnaties Duitsland, Frankrijk en Zweden en het veel scorende Zwitserland. Oranje onder-19 zal vanwege het goede doelsaldo wel net in pot 2 belanden, naast onder meer Denemarken en Zweden. In pot A bevinden zich Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. De loting voor de eliteronde vindt op 10 december plaats in Nyon. In 2014 zorgde Oranje onder-19 nog voor een unicum door onder aanvoering van Vivianne Miedema het EK op hun naam te schrijven.

Tekst: Ivo Schimmel

Fotografie: Peter Looijen