Een team dat nog geen jaar bestaat, en nu al kampioen wordt. Jong ADO Den Haag Vrouwen heeft dit huzarenstukje geflikt. De ploeg van coach Alex Scholte pakte dinsdagavond de titel in de 1e klasse A door de inhaalwedstrijd tegen VVIJ met 2-1 te winnen. De zege kwam pas in de absolute slotfase tot stand, nadat een vuurpijl van Sabine Kuilenburg over de doelvrouw heen ruim een meter achter de lijn belandde. Daarna barstte het feest los op het sportpark van KSD-Marine.

De intenties van Jong ADO Den Haag Vrouwen bleek als snel duidelijk: het duel zo snel mogelijk in hun voordeel beslissen. De meiden begonnen dan ook furieus, en waren met name dreigend over de rechterkant met Maartje Looijen. Ook corners zorgden voor het nodige gevaar voor de goal van VVIJ uit IJsselstein. In de eerste twintig minuten waren Jessie van Leeuwen (schot over), Nadine Noordam (poging in korte hoek gered) en andermaal Noordam (paar meter over) dichtbij een doelpunt, maar die viel uiteindelijk pas in de 27e minuut. Van Leeuwen legde aan voor een prachtige vrije trap, die via de onderkant van de lat in het net verdween.

Direct vanaf de aftrap na de 1-0 kreeg VVIJ een grote kans. Hun spits schoot rakelings naast. Het betekende gelijk het laatste wapenfeit van de eerste helft, dat zich daarna zonder al te veel spektakel vooral op het middenveld afspeelde. Slordige passing van beide kanten droeg niet bij aan het tempo, zodat met een Haagse voorsprong de kleedkamers werd opgezocht.

Ook na rust viel er langs niks te beleven. Jong ADO Den Haag Vrouwen leek vooral geen goal tegen te willen krijgen en VVIJ was niet bij machte uitgespeelde kansen te creëren. Pas in het laatste ‘Haagse kwartiertje’ ontbrandde het duel. Dat werd ingezet door een kopbal van Van Leeuwen die van de lijn werd gehaald. Nadat de bal was afgeslagen, legde Mijke Roelfsema nog aan voor een schot, maar haar inzet ging nipt over.

Totaal onverwachts kwam VVIJ op gelijk hoogte. In de 82e minuut bleef de bal in de Haagse defensie hangen na een vrije trap. De verdedigers konden de bal niet goed wegwerken, waarna een speelster van de uitploeg er als de kippen bij was om de 1-1 tegen de touwen te werken.

Jong ADO Den Haag Vrouwen ging niet bij de pakken neerzitten, en trok vol ten strijde voor de winst om zo de titel, met nog twee wedstrijden voor het einde van de competitie, veilig te stellen. Die missie leek te gaan stranden. Tot de allerlaatste minuut aanbrak. Eerst werd een kopstoot van ADO Den Haag nog van de lijn gewerkt. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Kuilenburg. Ze raakte ‘m niet goed, want de bal ging hoog de lucht in. Toch zeilde haar mislukte schot richting doel. De keepster verkeek zich er totaal op, en kon pas achter de lijn redding brengen. Dat was althans de lezing van de scheidsrechter, die resoluut naar de middenstip wees: 2-1 voor ADO Den Haag. De speelsters waande zich al kampioen, maar er moest nog even gespeeld worden. Maar in de resterende speeltijd gebeurde niks meer, waardoor Jong ADO Vrouwen de schaal mocht tonen aan het publiek.

Door het kampioenschap promoveert ADO Den Haag naar de Hoofdklasse zaterdag. Voor het zover is, staan er nog twee competitiewedstrijden op het programma. Aanstaande zaterdag (25 april, 16.30 uur) is Wartburgia 2 de tegenstander op Sportpark de Kastelenring. Een week later vindt het laatste duel plaats bij Stedoco (2 mei, 14.30 uur). Tussendoor speelt ADO Den Haag nog in de kwartfinale van de KNVB Districtsbeker tegen SVS. Deze wedstrijd wordt dinsdag 28 april (19.30 uur) afgewerkt, op het veld waar de titel werd veiliggesteld.

Karakteristiek
Jong ADO Den Haag – VVIJ 2–1 (1-0)
Scoreverloop: 27. Van Leeuwen 1-0, 82. 1-1, 90. Kuilenburg 2-1
Opstelling Jong ADO Den Haag: Pothof; Bos, Kuilenburg, Roelfsema, Daal (90. Van der Meer); Van der Dussen, Ridder (70. Eikenhout), Noordam; Looijen, Bijleveld (63. Postel), Van Leeuwen

Auteur: Joey Gardien
Fotograaf: Peter Looijen