In de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen schoten de vrouwen van ADO Den Haag vrijdag direct met scherp. In dik een uur waren de Haagse kanonniers tegen de vrouwen van de Southwestern University goed voor dubbele cijfers.

Na een weekje trainen keek het team van het nieuwe trainersduo Stephan Vos en Alex Scholte uit naar de trans-Atlantische krachtmeting met de studentes uit Texas. De tegenstander maakte geen goede beurt door zich te vergissen in het aanvangstijdstip en wilde ook niet langer dan twee keer een half uur spelen. Op het Rijswijkse Prinses Irene Sportpark schoot ADO Den Haag als een raket uit de startblokken. Binnen 60 seconden nam Laura Dankelman als eerste het doel onder vuur. In het vervolg zag de Texaanse doelvrouw bijna elke minuut een nieuwe aanval op zich af rollen. Doelpunten konden dan ook niet uitblijven. Lobke Loonen opende het bal na een dieptepass van Pleun Raaijmakers en een voorzet van Kayra Nelemans. Uit een one touch-steekpass van Nikki IJzerman bracht Manon van Raay de stand op 2-0. Een korte corner van Van Raay en Nelemans lag aan de basis van de 3-0 van Loonen. Na voorbereidend werk van Anne van Egmond en Van Raay voltooide Loonen haar hat-trick: 4-0. Vervolgens verlengde Loonen een pass van Van Egmond en zette Van Raay daarmee op het spoor van nummer vijf. Een overtreding op IJzerman werd door de arbiter bestraft met een penalty. Loonen liet zich die kans niet ontnemen: 6-0. Net voor het rustsignaal deed ook Van Egmond met een vinnige uithaal haar duit in het zakje: 7-0. 

2023 08 04 ado den haag vrouwen southwestern university 86    

Om het krachtsverschil wat kleiner te maken, speelde de thuisploeg in het tweede bedrijf met tien tegen elf. De vrouwen uit Georgetown konden zich echter niet aan de Haagse druk ontworstelen. Nadat zij bij drie corners in de eerste drie minuten aanvankelijk nog waren ontsnapt, joeg Cato Pijnacker Hordijk bij hoekschop nummer drie van Jill van den Ende de bal onbedaarlijk hard in het dak van het doel: 8-0. De gasten stelden alles in het werk om het bloeden te stelpen. Lang bleef het doel voor doorboring bespaard, maar in de slotfase was er geen houden meer aan. Na een combinatie met Van den Ende vond Chloé Vande Velde met een fraaie krul de bovenhoek. Bij een kopbal van Pijnacker Hordijk uit weer een corner van Van den Ende stond de paal nummer tien in de weg. Toen Bo Vonk de bal in de slotminuut nog eens het strafschopgebied in zond, was Van Raay er met het hoofd als de kippen bij om de eindstand op het scorebord te zetten: 10-0.

2023 08 04 ado den haag vrouwen southwestern university 65

In de aanloop naar de competitie-ouverture op vrijdag 15 september thuis tegen PSV spelen de vrouwen nog de volgende oefenwedstrijden:

  • Woensdag 9 augustus, 16.00 uur: ADO Den Haag Vrouwen - Oud-Heverlee Leuven bij RKAVV JEKA in Bavel
  • Zaterdag 12 augustus, 14.00 uur: DSS Haarlem - ADO Den Haag Vrouwen
  • Woensdag 16 augustus, 19.30 uur: Ter Leede - ADO Den Haag Vrouwen
  • Zaterdag 19 augustus, 14.00 uur: KAA Gent - ADO Den Haag Vrouwen
  • Zaterdag 26 augustus: Drieluik met PEC Zwolle en Feyenoord
  • Zaterdag 2 september, 11.00 uur: SGS Essen - ADO Den Haag Vrouwen
  • Vrijdag 8 september, 18.00 uur: ADO Den Haag Vrouwen - sc Heerenveen (Sportpark Prinses Irene, in Rijswijk)

Fotografie: Eric de Wit