Een oefenduel op Houtrust tegen SGS Essen eindigde vorig seizoen in een pijnlijke nederlaag voor ADO Den Haag Vrouwen. Bij de revanche in Billerbeck maakte het team van trainer Sjaak Polak het de ploeg uit de Eerste Bundesliga zaterdag een stuk moeilijker.

Bij ADO Den Haag ontbraken deze dag onder anderen Barbara Lorsheyd en Wiëlle Douma. Isa Grimmius begon in het doel en Pleun Raaijmakers droeg de aanvoerdersband. De Essenaren hadden aanvankelijk het initiatief en wisten in de 17de minuut na een typisch Duitse counter de score te openen. De hard werkende gasten hadden moeite om tot goede kansen te komen. In de 34ste minuut verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Volgens het Haagse kamp was er sprake van buitenspel, maar een vlagsignaal bleef uit. Grimmius voorkwam daarna een derde tegentreffer. Kort voor de pauze creëerde Nikki IJzerman een mogelijkheid op een Haagse Anschlusstreffer. De Duitse afweer wist het schot van Lobe Loonen te blokkeren.

Met Manon van Raay en Gina Viehoff als verse krachten in plaats van Chloé Vande Velde en Lobke Loonen ging ADO Den Haag na de thee door met de jacht op een tegentreffer. Na vier minuten had de inhaalrace succes, toen Jaimy Ravensbergen op aangeven van Kayra Nelemans het net wist te vinden: 2-1. Wat de Haagse vrouwen daarna ook probeerden, een gelijkmaker zat er niet meer in. Doelvrouw Loïs Wieringa van de beloften zorgde nog wel voor een memorabel moment door als invalster voor Grimmius haar officieuze debuut voor de hoofdmacht te maken.

Fotografie: Eric de Wit