In de tijd dat Holland Sport er speelde, stond Houtrust bekend als de plek waar altijd onverwachte dingen gebeurden. De meiden onder 17 en het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen bliezen die herinnering zaterdag in knotsgekke slotfases nieuw leven in.

De meiden onder 17 hebben het dit seizoen in de regel zwaar tegen de sterke jongensteams waartegen zij het op moeten nemen. Een tweetje leek dan ook geen onlogische Toto-voorspelling voor de thuiswedstrijd tegen de knapen van Westlandia onder 16. Het team van trainer Marten Glotzbach deed het prima en hield de schade lang beperkt tot één tegentreffer, mede dankzij het goede keeperswerk van Loïs Wieringa.

Dat bood tevens mogelijkheden voor een comeback in de slotfase. Daar gingen de meiden dan ook voor. De tegenstander kreeg de duimschroeven aangedraaid en vlak voor tijd werd de Haagse dadendrang beloond. Met een als voorzet vermomde uithaal schoot Asude van Oosten haar team naar de luid bejubelde tweede puntendeling van dit seizoen: 1-1.

Aan het eind van de middag zorgde het duel van de beloften met VV Alkmaar voor nog meer verbazing. Met de nieuwe Eredivisie-debutant Cato Pijnacker Hordijk als captain liet de Haagse defensie zich vroeg in de wedstrijd verrassen door de gasten: 0-1. Die schade repareerde Jill van den Ende door na een trekbal van Manon van Raay de bal verwoestend hard in de verste hoek te jagen. De Alkmaarse spits bracht haar ploeg opnieuw aan de leiding toen zij vrij in mocht koppen. Al een minuut later legde aan de andere kant Anne van Egmond de bal terug op Lauren Glotzbach, die onhoudbaar uithaalde: 2-2. Nog voor de thee bracht Van Egmond haar ploeg aan de leiding door dankbaar te profiteren van een ongelukkig tikkie terug.

Kort na de pauze leek Akke van den Born ADO Den Haag met een wereldactie in veilig vaarwater te brengen. Zij veroverde de bal op het middenveld en liet van grote afstand de doelvrouw kansloos met een loepzuivere lob: 4-2. Daarbij leek het lang te blijven, ook omdat Maaike van Klink meerdere pogingen van de tegenstander vakkundig onschadelijk maakte. Kort voor het Haags kwartiertje kreeg de tegenstander toch weer hoop toen zij zich een derde keer gewonnen moest geven. Kort voor tijd stond die stand nog steeds op het scorebord, maar toen kreeg Alkmaar de gelijkmaker pardoes in de schoot geworpen. Diep in blessuretijd werden de Haagse fans op Houtrust met stomheid geslagen toen de bal op een of andere manier nog eens in het doel belandde: 4-5.

Foto: Ulis van Maanen

De meiden onder 16 incasseerden in de uitwedstrijd tegen de jongens onder 15 van Vredenburch eveneens vijf tegentreffers. In de eerste helft stopte Dille de Kuiper een strafschop, maar zag de thuisclub alsnog toeslaan uit de rebound. Na een tweede tegengoal net voor de thee liep Vredenburch verder uit tot 3-0. Anna Abspoel scoorde uit een vrije trap prachtig tegen. De verhoopte ommekeer bleef echter uit. De sterke spits van de Rijswijkers zorgde aan het Julialaantje met een hat-trick voor de meeste pijn: 5-1

Lotte Vermeulen (44) en Felicia de Zeeuw feliciteren Anna Abspoel met haar doelpunt.

Foto: Carlo Bol