“Het is een grote achterstand - zo realistisch moet je zijn - maar dat wil niet direct zeggen dat het al gespeeld is. Er zijn gekkere dingen gebeurd.” Het zijn de woorden van Ruud Brood voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht van komende zondag (14.30 uur). De 58-jarige keuzeheer weet dat het een lastig karwei wordt om het gat van zeven punten met de nummers vijftien en zestien te dichten, maar blijft met zijn ploeg alles geven tot het bittere eind.

Niet opgeven
In de serie voor de interlandbreak had ADO Den Haag meerdere kansen om overwinningen in de wacht te slepen, maar werd er toch maar een schamel aantal punten behaald. “We hebben te veel persoonlijke fouten gemaakt en de kansen niet goed benut. Het is ook best moeilijk voor het team dat het geluk niet aan onze zijde is, maar dat is geen excuus”, aldus Brood tijdens het wekelijkse persmoment. Aanknopingspunten zijn er volgens de trainer nog wel. “We moeten sterker staan als team, er alles aan blijven doen en erin blijven geloven. Want als je geen geloof hebt, dan ben je bij voorbaat al gezien. We geven niet op.”

Personele problemen
Brood heeft het al vaak gezegd: hij wil geen excuses opvoeren. Toch kan de coach er niet omheen dat personele problemen dit seizoen wel roet in het eten gooien voor ADO Den Haag. De journalisten wijzen dan ook naar een gebrek aan vastigheid door blessures. “Ook dit is geen excuus, maar speelt uiteraard wel mee. Natuurlijk wil je iedereen aan boord hebben, zodat je vastigheid en een brede bezetting hebt. Daar doen we ook ons stinkende best voor. Dan is het, zeker in deze fase, vervelend als er veel fysieke problemen zijn.”

lr210227llu0511

Daryl Janmaat, Gianni Zuiverloon en Peet Bijen zitten nog in de lappenmand bij ADO Den Haag. Daarnaast is Jamal Amofa niet inzetbaar en is Dario Del Fabro een twijfelgeval, zo geeft Brood aan. Daardoor is de spoeling met name rechts in het centrum van de defensie dun. Dat opent wellicht wel de deur voor een Onder 21-speler. “Er trainen al twee weken vier talenten mee. Xander Severina overigens al wat langer. Het geeft frisheid, maar tekent ook wel de situatie.”

FC Utrecht
Met FC Utrecht treft ADO Den Haag de huidige nummer zeven van de Eredivisie, met 40 punten uit 26 duels. “Het is een sterk team, met veel dynamiek en individuele kwaliteiten. We zien kansen, maar zullen fit en fris moeten zijn. We gaan van onze eigen kracht uit, met uiteraard wel een oogje op de tegenstander. Het is een mooie uitdaging. We willen écht heel graag winnen”, aldus Brood. “Die 1-1 in Utrecht? Ja, dat was een prima wedstrijd. Een mooi voorbeeld voor zondag.”

ADO Den Haag – FC Utrecht begint komende zondag om 14.30 uur. Dennis Higler is de scheidsrechter van dienst in het Cars Jeans Stadion.

lr210313llr7826