Jens Toornstra speelde tussen 2009 en 2013 ruim honderd wedstrijden voor ADO Den Haag en maakte als dynamische middenvelder onder meer het succesvolle seizoen 2010/2011 mee, met winst van de play-offs om Europees voetbal als hoogtepunt. Zondag keert de middenvelder met zijn huidige club Feyenoord terug op de bodem waar zijn profcarrière bijna twaalf jaar geleden gelanceerd werd.

Mooie herinneringen
Twee weken nadat hij voor de tweede keer vader werd van een dochter staan de Haagse herinneringen bij Toornstra nog vers op het netvlies. Als hij de vraag voorgeschoteld krijgt wat hij nog weet uit zijn tijd bij ADO Den Haag, komt direct het seizoen 2010/2011 naar boven bij de geboren Leiderdorper. Onder leiding van toenmalig hoofdtrainer John van den Brom eindigde ADO Den Haag op de zevende plaats van de Eredivisie, won het succesteam tweemaal van Ajax en plaatste het zich via de play-offs voor Europees voetbal.

“Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn jaren bij ADO Den Haag"

- Jens Toornstra

“Het was een seizoen om nooit meer te vergeten”, weet Toornstra nog van die tijd. “We hadden een selectie met spelers als Wesley Verhoek, Lex Immers en Dmitri Bulykin en wisten het tot de finale van de play-offs te schoppen. De heenwedstrijd tegen FC Groningen wonnen we direct met 5-1 en ik maakte toen zelfs een hattrick. Dat is mijn persoonlijke hoogtepunt uit de tijd dat ik voor ADO Den Haag speelde. Dat we uiteindelijk de play-offs ook nog eens wonnen door in Groningen na stafschoppen te winnen zal me ook altijd bijblijven.”

toornstra5

Laatbloeier
Toornstra maakte in de zomer van 2009 pas op twintigjarige leeftijd de overstap van de amateurs van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Daar zou hij een paar maanden later een contract voor de duur van 2,5 jaar tekenen. Ondanks het feit dat Toornstra werd gezien als een laatbloeier, groeide hij snel uit tot een belangrijke speler bij ADO Den Haag. “Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn jaren bij ADO Den Haag. Ik ben de club ook enorm dankbaar dat ik op relatief late leeftijd mijn kans heb gekregen om nog profvoetballer te worden. Daarnaast heb ik een heel succesvolle periode gekend in het Haagse en vind ik het nog altijd erg fijn om er weer te zijn.”

Ondanks het feit dat Toornstra al een behoorlijke tijd geen speler meer van ADO Den Haag is - op dit moment is hij alweer aan zijn zevende seizoen bij Feyenoord bezig - volgt hij de club nog steeds op de voet. “Mijn interesse in ADO Den Haag is nog altijd bovengemiddeld. Ik kijk bijvoorbeeld nog altijd op teletekst of Livescore naar de tussenstanden van de club. Dat komt omdat ik er een fijne tijd heb gehad en omdat mijn voetbalcarrière daar begonnen is.”

lr200927llu1015

Waardering 
Komende zondag reist Toornstra met Feyenoord af naar het Cars Jeans Stadion voor een weerzien met ADO Den Haag. Waar de Rotterdammers nog volop in de race zijn voor de vierde plaats op de ranglijst, ziet het er voor ADO Den Haag een stuk minder rooskleurig uit. Toch heeft Feyenoord het traditioneel lastig in het uitduel met de Haagse formatie. Kijkend naar de statistieken verloren de Kuipbewoners in de geschiedenis net zoveel wedstrijden als dat ze er wonnen: zestien stuks. Daarbij eindigden de laatste twee ontmoetingen tussen beide clubs in Den Haag in een spectaculair 2-2 gelijkspel.

Ook Toornstra kan moeilijk verklaren waarom dit zo is. “Iedere club heeft wel één of meerdere tegenstanders waar ze het altijd lastig tegen hebben en voor Feyenoord is dat ADO Den Haag. Het komt misschien wel omdat ADO Den Haag een stapje harder loopt tegen Feyenoord. Het is moeilijk om uit te leggen waarom dit zo is. Ik kan me in ieder geval niet heugen dat we in Den Haag een keer makkelijk hebben gewonnen met Feyenoord.” Toch blijft de wedstrijd voor de inmiddels 32-jarige rechtspoot nog steeds erg speciaal. “Ik vind het nog altijd leuk om tegen ADO Den Haag te spelen. Dat komt ook omdat ik het gevoel heb dat ik nog steeds erg gewaardeerd word door de supporters. Ik vind het daarom fijn om terug te keren in Den Haag.”

27-11-2011: Voetbal: Excelsior - ADO Den Haag: Rotterdam(L-R) Jens Toornstra of ADO Den Haag, Mike van Duinen of ADO Den Haag, Charlton Vicento of ADO Den HaagEredivisie 2011 / 2012