Nikos Karelis is neergestreken bij ADO Den Haag. De 28-jarige spits uit Griekenland had een transfervrije status en heeft voor één jaar getekend bij ADO Den Haag, met een optie voor nog een seizoen. Het afgelopen seizoen was Karelis speler van de Championship-club Brentford FC. 

Het is maar voor weinig spelers weggelegd om op 16-jarige leeftijd al officieel te debuteren, maar daar slaagde Karelis wel in. Dat deed hij in 2008 bij Ergotelis uit Iraklion, de hoofdstad van Kreta. Hier werd Karelis geboren, doorliep hij de jeugdacademie en zat hij meerdere jaren in de eerste selectie. Via een Russisch avontuur (bij Amkar Perm) keerde Karelis terug in Griekenland, bij de topclub Panathinaikos. Daar wist hij met 36 treffers in 113 optredens een transfer naar het Belgische KRC Genk af te dwingen. 

In België begon het meteen schitterend voor Karelis; hij bekroonde zijn debuut tegen Zulte Waregem in januari 2016 vlak voor tijd met een weergaloze én winnende omhaal. Scoren tijdens zijn debuut deed de spits ook in het shirt van Griekenland, waarvoor hij 19 interlands (3 goals) speelde. De prachtgoal tegen Zulte was een passend startschot van een ijzersterke periode bij Genk, waarin hij in totaal 33 maal trefzeker was in 75 wedstrijden. Drie van deze goals maakte Karelis in één wedstrijd tegen Charleroi, waarmee Genk na een 0-2 verlies zich alsnog wist te plaatsen voor Europees voetbal. Op het Europese decor noteerde de spits overigens ook vijf doelpunten. Na wat blessureperikelen, een uitleenperiode bij PAOK Saloniki en een jaar bij Brentford FC krijgt Karelis in Den Haag de kans om de smaak weer te pakken te krijgen. 

Martin Jol (Hoofd Technisch Hart): “Wij zijn heel tevreden dat wij een spits als Nikos hebben kunnen aantrekken. Hij is een speler die een reputatie van een echte Griekse strijder heeft opgebouwd. Een spits die alles geeft om te winnen en daarom ook weleens liefkozend Hulk genoemd wordt”, aldus Jol. “We zijn realistisch genoeg om te beseffen dat Nikos zonder zijn blessures in de afgelopen seizoenen waarschijnlijk niet naar ADO Den Haag gekomen was, maar weten dat Nikos in Den Haag maar wat graag wil laten zien dat hij weer op zijn oude niveau kan komen. Wij geven hem graag de kans om dat te bereiken.”  

Die kans grijpt Karelis met beide handen aan. “Ik ben zeer blij met mijn overstap naar ADO Den Haag en kijk er echt naar uit om te trainen en wedstrijden te spelen met mijn nieuwe teamgenoten. Ik wil de club bedanken voor de mogelijkheid om in de Eredivisie te voetballen en wil de ploeg helpen met het bereiken van haar doelen”, stelt Karelis. “Ik ben een speler die ervan houdt om hard te werken en wil daarmee mijn teamgenoten inspireren om ook alles te geven voor de winst.”  

ADO Den Haag heet Karelis van harte welkom in het Cars Jeans Stadion.

img 0240img 0250

De aankondigingsvideo