ADO Den Haag heeft invulling gegeven aan de trainersstaf voor komend seizoen. Aleksandar Rankovic keert als hoofdtrainer terug in het Cars Jeans Stadion en krijgt Richard Knopper, Michele Santoni en Rick Hoogendorp aan zijn zijde als assistent-trainers. De gehele technische staf tekent voor twee jaar. Verder heeft ADO Den Haag een Technisch Hart gevormd, waarvan Martin Jol het hoofd zal zijn.

Rankovic
Rankovic (41) keert als hoofdtrainer terug op het voor hem oude en vertrouwde nest. De oud-middenvelder speelde zes seizoenen (101 competitieduels, 6 goals) bij ADO Den Haag, waar hij ook nog meerdere jaren jeugdtrainer was. De afgelopen drie jaar assisteerde hij voormalig ADO Den Haag-coach Henk Fraser, bij Vitesse en Sparta Rotterdam. Na twee seizoenen op Het Kasteel volgt Rankovic dus Alan Pardew op in Den Haag. De Serviër zit nog in de afrondende fase van de trainersopleiding UEFA PRO, maar heeft in verband met de coronasituatie dispensatie gekregen van de KNVB.

Zijn terugkeer op het oude nest voelt bijzonder voor Rankovic. “Deze stap maakt mij hartstikke trots en blij. Dit is een speciaal moment, omdat ik lang gespeeld heb bij ADO Den Haag en daar ook als jeugdtrainer heb gewerkt. Daarom voelt dit als thuiskomen. Ook is het mooi dat ik nu aan de slag kan gaan als hoofdtrainer”, aldus de oefenmeester. “Ik heb uitstekende gesprekken gehad met Mohammed Hamdi en Martin Jol. Vanaf het eerste moment was het gevoel goed en wilde ik deze uitdaging graag accepteren.”

lr150201ll7589Rankovic en Knopper als trainersduo bij ADO Den Haag onder 19 in 2015

Assistenten
Rankovic wordt dus bijgestaan door Knopper, Santoni en Hoogendorp. Knopper (42) is geboren en getogen in Den Haag en droeg tussen 2006 en 2010 in 85 competitieduels (17 goals) het geel-groene shirt. Hij was, evenals Rankovic, een belangrijke factor in het promotieseizoen 2007/2008. Na een periode bij de Ajax-jeugd maakt de oud-middenvelder nu dus ook zijn rentree in het Haagse, waar hij eerder ook als jeugdcoach werkzaam was.

Dat laatste geldt ook al jaren voor Hoogendorp, die vroeger ook zelf in de Haagse jeugd speelde en tijdens zijn carrière goed was voor 27 goals in 83 competitiewedstrijden van de hoofdmacht. Hoogendorp was dit seizoen assistent-trainer van Jong ADO Den Haag en coach van de Onder 17. Santoni maakt de technische staf compleet. De 39-jarige Italiaan voegt, met zijn ervaring bij tal van Italiaanse en Nederlandse clubs, een flinke dosis vakinhoudelijke kennis toe. Santoni was in het verleden onder meer videoanalist bij Ajax en Internazionale, jeugdtrainer bij SS Lazio (onder 17-19) en hoofdtrainer bij Almere City FC (2018/2019).

Technisch hart
Om de technische duurzaamheid van ADO Den Haag te waarborgen, is er een Technisch Hart gevormd. “We hebben dit orgaan in het leven geroepen om een krachtige langetermijnvisie te realiseren op technisch vlak. Als hoofd van het Technisch Hart zal Martin Jol de lijnen uitzetten. Ook nemen Albert van der Dussen en Aleksandar Rankovic zitting in dit technische kader”, aldus Hamdi, die zelf waarnemend lid wordt van het Technisch Hart.

Jol, die eind december als technisch adviseur terugkeerde bij de club, noemt meerdere speerpunten van het technische beleid voor de komende jaren. “Naast het creëren van meer stabiliteit en continuïteit willen we meer waarde creëren, onder meer door de jeugdopleiding een prominentere rol te geven. De kloof tussen De Aftrap en het stadion moet verkleind worden. Tevens is het zaak om de clubcultuur te bewaken; de stad Den Haag moet in alle opzichten verweven zijn met de club”, stelt de 64-jarige Hagenaar. “Het Haagse komt nu ook terug in de technische staf. Wij zijn zeer content met deze trainers, die zeer complementair zijn aan elkaar en een hecht team zullen vormen.”

lr180812lll7494

Welkomstvideo Rankovic