Freek van der Lee, voormalig speler van ADO Den Haag, is op 84-jarige leeftijd overleden. Als linksback speelde hij van 1963 tot en met 1967 57 competitiewedstrijden voor onze club. Daarin scoorde hij eenmaal.

Van der Lee begon zijn loopbaan bij Xerxes, waar hij speelde in een team met onder anderen Coen Moulijn, Ad Verhoeven en Jan Villerius. Verhoeven en Villerius waren ook zijn ploeggenoten bij Sparta, waarvoor Van der Lee van 1957 tot 1963 maar liefst 136 wedstrijden speelde. In de zomer van 1963 verhuisde Van der Lee naar ADO. In het Zuiderpark werd hij herenigd met Villerius, die in de zomer van 1961 naar Den Haag verhuisde.

Sparta stond in die tijd onder leiding van trainer Denis Neville bekend als een fysiek spelende ploeg. Van der Lee was eigenlijk een uitzondering in het team dat het gebruik van lichaamskracht niet schuwde. Juist hij speelde met tactisch vernuft en maakte gebruik van zijn inzicht en anticipatievermogen. Met Sparta was hij zeer succesvol. Tweemaal won het de KNVB Beker (1958 en 1962) en eenmaal – in 1959 – zelfs het landskampioenschap. Zodoende speelde Van der Lee ook in het toernooi om de Europa Cup voor landskampioenen, tegen IFK Göteborg en Glasgow Rangers.

Ongetwijfeld zal de aanwezigheid van Villerius van invloed zijn geweest op de komst van Van der Lee naar ADO, waar trainer Ernst Happel behoefte had aan een geroutineerde linkerverdediger. Zo hielp Van der Lee bij ADO mee aan de geleidelijke opbouw van staartploeg naar structurele subtopper. Hij maakte ook deel uit van de ploeg die in 1967 zeven weken lang door de Verenigde Staten toerde onder de naam San Francisco Golden Gate Gales. Onbewust was dit min of meer zijn afscheidstournee, omdat hij te maken kreeg met de sterk opkomende jongere Harry Vos.

Na zijn Haagse periode richtte Van der Lee zich op het trainerschap. Hij diende diverse clubs uit Rotterdam en omstreken, zoals HOV, HION, RFC, Neptunus en Spijkenisse.

Hoewel Van der Lee persoonlijk de grootste triomfen vierde bij Sparta, bleef de herinnering aan ADO ook een plaats in zijn hart houden. Diverse malen bezocht hij bijeenkomsten van oud-spelers.

Wij danken Freek voor alles wat hij voor ADO Den Haag en het voetbal heeft gedaan. Zijn nabestaanden wensen wij alle sterkte toe bij het verwerken van het verdriet om het grote verlies.

vanderlee
Deze foto werd op 23 mei 1967 gemaakt, voor het van vertrek van ADO naar de Verenigde Staten. Van der Lee bevindt zich rechtsonder op de foto.