Het trainingskamp van ADO Den Haag in Zuid-Spanje is over de helft heen. De vierde dag in Alhaurín el Grande bestond uit twee trainingen en een afsluitend diner in Marbella. Hier is, zoals je van ons gewend bent, het dagverslag.

Summerville schittert
Als voetballer heb je weleens van die trainingen waarbij je op het veld staat en denkt: ja, hier ben ik voetballer voor geworden. De ochtendsessie op de grasmat van Hotel Alhaurín Golf Resort was er namelijk ééntje voor de liefhebbers. Het begon meteen leuk, met wat rondo’s. Coach Alan Pardew had wat leuke varianten hiervan in petto, onder meer een variant waarbij meerdere spelers elkaars hand moesten vasthouden terwijl ze de bal aan het overspelen waren.

lr200107ous5880

De rondo’s werden gevolgd door een andere leuke oefening. De helft van de spelers stond in de omtrek van de middencirkel, terwijl de andere spelers de bal aangegooid kregen en zelf mochten bepalen hoe ze de bal teruggaven. De twee spelers die dit op de fraaiste wijze deden, mochten in een finale in de cirkel een freestyle-battle met elkaar uitvechten. Erik Falkenburg en Crysencio Summerville werden aangewezen door de staf en mochten dus beiden de trukendoos opengooien. Uiteindelijk kroonde Summerville zich tot ‘ultimate winner’.

Daarna was het tijd voor de aanvallers om te watertanden van een 'no nonsense' afwerkoefening. Vanaf de hoeken van de zestien meter mocht er worden afgewerkt en de mooie doelpunten vielen zoals rijpe appeltjes doorgaans uit de boom vallen. Pardew eiste ook duidelijk volledige scherpte. De Engelse oefenmeester hamerde er constant op dat de spelers gefocust moesten zijn, de hoeken moesten uitkiezen en dat de schoten altijd tussen de palen moeten zijn.

Drie keer op rij, reclamevrij
Mooi om te zien was dat veel spelers na de ochtendtraining langer op het veld bleven om nog even wat ballen op doel te schieten. Zo lieten Thom Haye en Sem Steijn zien dat ze zeer begenadigde vrijetrappennemers zijn. Haye schoot er zelfs drie achter elkaar in de kruising. “Drie keer op rij, reclamevrij!”, riep de middenvelder.

De middagtraining zag er een stuk anders uit. Personal trainer Ed Groven en fysiektrainer John Nieuwenburg zetten de mannen goed aan het werk in een pittig krachtparcours. Buffelen was het. Maar het ging niet ten koste van de sfeer, die de hele week al dik in orde is. Dat was ook te zien bij het diner dat ’s avonds in Marbella op het programma stond. Zonder punten heb je niets aan een goede sfeer, maar een goede sfeer ligt vaak wel aan de basis van punten.

Foto's