De Nederlandse voetbalwereld komt komend weekend, in het kader van de internationale Coming Out Dag (11 oktober), opnieuw met een gezamenlijk statement om lhbti-acceptatie in het voetbal te bevorderen. Onder meer zullen de aanvoerders, waaronder die van ADO Den Haag, wederom de bekende regenboogbrand dragen.

De afgelopen twee jaar droegen de aanvoerders in het betaalde voetbal speciale regenboogbanden. Bij ADO Den Haag gebeurde dit in de thuiswedstrijden tegen Excelsior en FC Groningen. Komend weekend wordt de speciale band gedragen in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, die zondag om 12.15 uur wordt afgetrapt. Naast de Eredivisie wordt de band ook gedragen in de Keuken Kampioen Divisie en het amateurvoetbal. Vorige week gebeurde dit ook in de Eredivisie Vrouwen.

Naast de regenboogband van de aanvoerders zullen de coaches ook een speciaal regenboogspeldje dragen en zal FOX Sports voor de gelegenheid speciale regenboogmicrofoons hanteren. Dit alles voor lhbti-acceptatie (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse) in het voetbal. Want voetbal is voor iedereen, ongeacht culturele achtergrond, huidskleur, ras, seksuele voorkeur of religie. Iedereen moet met plezier kunnen deelnemen aan zijn of haar favoriete sport, wie je ook bent en wat je achtergrond ook is.

Het gezamenlijke statement voor lhbti-acceptatie in het voetbal is een initiatief van spelersvakbond VVCS en de John Blankenstein Foundation. Dit jaar zijn ook de Eredivisie (ECV), Keuken Kampioen Divisie (CED), Coaches Betaald Voetbal (CBV), de KNVB-scheidsrechters en FOX Sports volledig aangehaakt bij de actie.