Weinig spelers konden in januari op zoveel aandacht rekenen als Tyronne Ebuehi. Zou hij nou wel of niet vertrekken bij ADO Den Haag? Ondanks grote belangstelling van Benfica bleef de rechtsback toch in Den Haag. Daar is hij verzekerd van speeltijd. En dat is voor hem belangrijk met het oog op het WK.

Het kan snel gaan. Die woorden zijn op dit moment absoluut van toepassing op de carrière van Ebuehi (22). Anderhalf jaar geleden wist de Haarlemmer zich eindelijk definitief in de ploeg van ADO Den Haag te spelen. Een aantal maanden later werd zijn goede spel opgemerkt in het land van zijn vader, Nigeria. Na in maart 2017 voor het eerst bij de selectie te hebben gezeten van de 'Super Eagles' debuteerde Ebuehi op 1 juni in een oefenwedstrijd tegen Togo. In november speelde de rechtsback zijn tweede interland tegen grootmacht Argentinië, waarin hij een uitstekende indruk achterliet. Nigeria won zelfs met 4-2. De stormachtige ontwikkeling van Ebuehi leek in januari te worden beloond met een transfer naar Benfica, die uiteindelijk toch afketste.

Ontwikkelen
Ebuehi is er niet het type naar om te gaan zweven na al die mooie prestaties. Maar hij kan niet ontkennen dat hij een mooie periode achter de rug heeft. "Een jaar geleden had ik niet durven denken dat ik in de belangstelling zou komen te staan van zo’n grote club en in het nationale elftal zou spelen. Het kan inderdaad het snel gaan in de voetballerij. Ik zie het als een resultaat van dagelijks keihard werken om beter te worden. Dat werpt nu al z’n vruchten af. Maar ik ben er absoluut nog niet. Ik moet me nog verder blijven ontwikkelen. Ik ben bij ADO Den Haag nog niet uitgeleerd. En ik kan me hier mooi in de kijker spelen voor het WK."

Die kans was aanzienlijk kleiner geweest als Ebuehi de afgelopen transferperiode al was vertrokken uit Den Haag. Garantie op veel speeltijd was er bij Benfica niet. Achteraf gezien is de Nigeriaan er ook niet heel rouwig om dat de overgang (nog) niet doorging. "Het was geen doel van mij om deze winter koste wat kost ADO Den Haag te verlaten. Ik ben nog jong, mijn tijd komt heus nog wel. Ik ben gewoon hartstikke blij dat ik hier nog speel. De bondscoach gaf mij ook dat advies. 'Blijf bij ADO Den Haag, daar kun je tenminste minuten maken'."

"Als alles klopt, kan Nigeria de volgende ronde halen op het WK"

- Tyronne Ebuehi

Afgelopen maand begon voor Nigeria de voorbereiding op het WK met een oefeninterland tegen Polen. In Rusland zelf neemt het Afrikaanse land het op tegen Argentinië, IJsland en Kroatië. Wat zijn volgens Ebuehi de kansen van Nigeria in die poule? "Dat is moeilijk te zeggen. Ondanks dat we in november van Argentinië wonnen, blijft dat natuurlijk een hele moeilijke tegenstander, zeker als Lionel Messi meedoet, wat tegen ons niet het geval was. Ook IJsland en Kroatië hebben de laatste jaren laten zien goede ploegen op de been kunnen brengen. Ik denk dat we zeker kans maken op de volgende ronde, maar dan moet wel alles kloppen."

Dromen
Teveel over het WK nadenken wil Ebuehi voor de rest niet. Hij beseft dat hij zich nog niet definitief in de selectie heeft gespeeld. Daarom wil de rechtsback het seizoen met ADO Den Haag goed afsluiten. En dat is tot nu toe voor de club en Ebuehi zelf een prima seizoen. Hij wordt in het team een steeds stabielere factor, en miste slechts twee wedstrijden, door een schorsing en een blessure. Het belangrijkste van alles: ADO Den Haag staat op een keurige negende plek. "Het gaat erg goed, ja. We hoeven niet meer naar beneden te kijken en rondom de club is ook alles rustig. Daarmee zijn we natuurlijk nog niet tevreden. Als we de draad weer oppakken na het verlies tegen AZ kunnen wij echt om Europees voetbal mee gaan doen. Dat zou wat zijn, hè. Europees voetbal en het WK. Ja, dan zou de droom helemaal compleet zijn."