Koffie, koffie en nog eens koffie. De machine die de olie voor de menselijke machine produceert zucht onder de grote vraag op de zaterdagochtend. Spelers en staf hebben een heel korte nacht achter de rug als zij rond half vier de presentielijst tekenen. Het is de eerste dag van het trainingskamp. De dag van het vertrek naar Belek en de eerste training in de Turkse badplaats.

Met kleine oogjes, maar inmiddels wel met meer praatjes, stapte de selectie in de bus naar Schiphol. Zonder Ricardo Kishna: de aanvaller die revalideert van een knieblessure moest zich vanwege griep afmelden. Wel aanwezig: Wilfried Kanon. Met de voet in het gips. 

Het inchecken en het verblijf op Schiphol was voor de selectie een routineklus. Vliegveldroutine is ook de prijs die doorgaans gerekend wordt voor het schaaltje met de croissant en de jam. Ach ja, je moet tenslotte toch eten. Rond zeven uur was iedereen aan boord van het toestel van Corendon en kon de bemanning in de cockpit koers zetten richting de Turkse Riviera.

Met de beentjes toch wat in de nek werd er gelezen, films of series gekeken, koffie gedronken en veel gelachen gedurende de vlucht van drie uur en twintig minuten. Vleugelspeler Thijmen Goppel had het boek over Rob Jansen bij zich gestoken. Met grote aandacht verslond hij de gebundelde verhalen over het leven van de Haagse zaakwaarnemer in het boek Deal. Hij was zeker niet de enige met het boek op zak. maar hield er wel rode koontjes aan over. “Ongelofelijk eigenlijk toch wat zo’n zaakwaarnemer allemaal meemaakt.” Mocht Goppel ooit zelf een boek uitbrengen over zijn loopbaan, dan zal er ongetwijfeld in vermeld staan dat hij bij zijn eerste buitenlandse trip direct de sleutel van zijn koffer kwijt was.

foto12

Na het regelen van alle paparassen met de Turkse overheid volgde er een prachtige ontmoeting net even buiten de aankomsthal. De zon scheen fel en fysiek trainer John Nieuwenburg deed de zonnebril op en bleef een periode stokstijf staan. “Even wat vitamientjes inhaleren”, zuchtte de fysiektrainer met grote voldoening. “Wat heb ik deze jongen gemist”.

Het hotel viel direct na aankomst in goede aarde. Groot en ruim, en bovendien nog helemaal in kerstsfeer. Groot was ook het buffet van het hotel. De keuze was reuze, bij lunch en diner. Na de verplichte rust stond de eerste training op het programma. Op 400 meter van het hotel en dus makkelijk te voet af te leggen. Maar bij een luxe hotel hoort toch een luxe service, waardoor de aangeboden ritjes in verlengde golfkarretjes gretig konden worden aanvaard.

De training stond in het teken van herstel en lichte arbeid. Met ook een positiespel op het programma. En de spelers konden direct merken dat trainer Groenendijk afgelopen maandag met de staf een wedstrijd van Manchester City heeft bezocht. “De bal vooruit aannemen als De Bruyne”, coachte hij de spelers. “En als Silva”. Wat Groenendijk in het Etihad Stadium voorgeschoteld heeft gekregen is hem blijkbaar goed bevallen. Maar dat geldt ook voor de omstandigheden waarin hij de komende dagen met de selectie kan gaan werken. “Mooi complex, goed veld, goed hotel en een prima sfeer”, aldus de oefenmeester. “Wat goed is moeten we goed houden, maar we gaan deze week stevig aan de slag. Ook met verbeterpunten. Want we gaan hier een basis leggen voor hopelijk weer een fantastische tweede helft van het seizoen.”