Met Elson Hooi (26) heeft ADO Den Haag in meerdere opzichten een bijzondere speler in huis gehaald. Geboren op Curaçao en ook international van het land dat deze zomer een historische prijs pakte. In zijn nog relatief korte loopbaan best al wat clubs versleten in binnen- en buitenland. Nu is Hooi alweer een half jaar speler van ADO Den Haag en zit erg dicht tegen een vaste basisplek aan.

Ook in zijn verschijning is Hooi bijzonder. Klein van stuk, geen grote mond. Hij laat liever de voeten spreken. Altijd correct, nooit te betrappen op uitspattingen. Bescheiden bijna zelfs. Eerder uitzondering dan regel in de huidige voetballerij. Niet lullen, gewoon hard werken.

Het komt ongetwijfeld door het verleden van Hooi, waarin niets hem kwam aanwaaien. Geboren op 1 oktober 1991 in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad. Bij het plaatselijke Inter zette hij zijn eerste stappen op een voetbalveld. Hooi was 15 jaar toen NAC Breda het oog op hem liet vallen tijdens de Koninkrijkspelen in Den Haag. De buitenspeler vond in Brabant snel zijn draai en besloot zich definitief in Nederland te vestigen voor zijn voetbalcarrière.

Discipline
"Ik ging in Rotterdam bij mijn tante wonen", vertelt Hooi, wiens ouders achterbleven op Curaçao. "Mijn tante ving me uitstekend op. Dat was nodig ook, want de dagen zaten helemaal volgepland. Reizen van Rotterdam naar Breda en terug, trainen, wedstrijden spelen en ook nog eens naar school. Om dat vol te houden, moet je een sterke discipline hebben. Ik wilde perse slagen als voetballer, dus het was voor mij geen opgave al die zaken te combineren."

"Hopelijk kunnen we met Curaçao volgend jaar verrassen bij de Copa América"

- Elson Hooi

Het harde werken resulteerde voor Hooi in zijn profdebuut bij NAC op 10 augustus 2012. Na tweeëneenhalf seizoen en 62 optredens in de Eredivisie (acht goals) werd de buitenspeler verhuurd aan het Deense Viborg, de club waar ook Donny Gorter speelde. Na een half jaar keerde Hooi terug bij NAC om begin 2016 verhuurd te worden aan FC Volendam. Aan het begin van vorig seizoen ging de in Willemstad geboren speler zijn geluk beproeven bij Ermis Aradippou op Cyprus. De laatste maanden van afgelopen jaargang kwam Hooi uit voor een andere Deense club, Vendsyssel FF.

Bewuste keuze
Hooi had na Vendsyssel weer een nieuwe buitenlands avontuur aan kunnen gaan, maar maakte een bewuste keuze om in Nederland terug te keren. "Als je naar een nieuwe buitenlandse club gaat, moet je je elke keer weer opnieuw bewijzen. Dat vreet heel veel energie. Ik was daarom blij dat ADO Den Haag aanklopte. Manager Voetbalzaken Jeffrey van As kende mij nog uit onze gezamenlijke tijd bij NAC. Hij wist dus wat voor type mens en speler ik ben. Dan stap je altijd toch lekkerder binnen bij een nieuwe club."

Hooi kwam niet alleen daardoor met een goed gevoel binnen bij ADO Den Haag. In juni deed hij met Curaçao namelijk mee aan de Carribean Cup. In de finale van dat toernooi tegen Jamaica ontpopte Hooi zich tot de grote man door twee keer te scoren. Dat was genoeg voor de 2-1 zege. "Het is natuurlijk geweldig als je je land op zo’n manier aan een prijs kunt helpen. Voor de grote voetballanden stelt die Carribean Cup misschien niks voor, maar voor een klein land Curaçao is het echt iets unieks. We hebben een aardig team met jongens als Eloy Room, Leandro Bacuna en Cuco Martina. We kunnen met deze ploeg nog mooie dingen laten zien."

Copa América
Vanwege de winst van de Carribean Cup mocht Curaçao in juli al meedoen aan de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika. Na drie nederlagen werd Curaçao in de poulefase uitgeschakeld. Maar er staat nog een mooi toernooi op het programma. De Copa América in 2019, het kampioenschap van Zuid-Amerika. Hooi: "Dan komen we wellicht tegen landen te spelen als Brazilië en Argentinië. Dat is natuurlijk een droom. Ik ga ervan uit dat er dan echt iets loskomt op Curaçao. Dat we de hele bevolking achter ons krijgen. Hopelijk kunnen we nog voor een verrassing zorgen."

Maar de Copa América is nog anderhalf jaar weg. Eerst de focus op ADO Den Haag, waar Hooi een contract heeft getekend tot 2019. De 26-jarige buitenspeler deed, op drie na, in alle Eredivisiewedstrijden mee. Voornamelijk als invaller. De concurrentie voor de flanken is hevig. "Maar ik voel dat ik dicht tegen de basis aanzit. De jongens die spelen weten dat er bij mindere optredens genoeg anderen staan te popelen om erin te komen, zoals ik. Zo’n doelpunt als tegen Heracles geeft me ook weer extra vertrouwen. Zoals ik mijn hele carrière al heb gedaan zal ik keihard blijven vechten voor mijn plek."