Wie naar de carrière kijkt van aankoop Bas Kuipers (23) ziet één naam wel heel erg vaak voorbij komen; die van Fons Groenendijk. De trainer liet Kuipers bij Jong Ajax debuteren in het betaalde voetbal. Ze kwamen elkaar weer tegen bij Excelsior. Nu heeft Groenendijk de verdediger voor de derde keer onder zijn hoede. Kuipers: "Je kunt wel stellen dat wij een speciale band hebben."

Het wordt Kuipers wel vaker gevraagd: is Groenendijk zo gecharmeerd van hem dat hij al voor de derde keer trainer van hem is? "Het valt wel op ja", erkent Kuipers. "Maar als je het feitelijk bekijkt, komt Fons altijd pas bij een club als ik er al zit. We grappen er weleens over dat hij speciaal voor mij ergens tekent. We hebben zeker een speciale band. We weten wat we aan elkaar hebben. Dat geeft altijd een fijn gevoel, voor beiden. Je komt zo niet voor verrassingen te staan."

Dat Groenendijk bij ADO Den Haag trainer is, was voor Kuipers niet de enige reden om richting het Cars Jeans Stadion te komen. De Amsterdammer had al een aantal jaar geleden contact met ADO Den Haag. "Dat was nog in de tijd dat Henk Fraser hier trainer was. Toen had ik net een basisplek bij Excelsior, dus vond ik het beter daar te blijven. Het contact met ADO Den Haag is er daarna altijd gebleven. Je merkt dat de club het in je ziet zitten. Dat Fons er al trainer was, trok me natuurlijk wel over de streep."

Jonge jaren
Kuipers werd op zeer jonge leeftijd in 2001 ontdekt bij de talentendagen van Ajax. Hij mocht gelijk bij de F1 aansluiten van de Amsterdammers. Hij was nooit een exceptioneel talent, maar doorliep desondanks de gehele jeugdopleiding. In 2013 tekende Kuipers zijn eerste contract, waarna hij die zomer mocht meetrainen met het eerste elftal en zelfs een paar oefenwedstrijden meespeelde. Tot een officieel debuut in de hoofdmacht kwam het niet; Kuipers sloot aan bij Jong Ajax dat uitkwam in de Jupiler League. Daar maakte de verdediger voor het eerst kennis met Groenendijk.

Bij de Amsterdamse beloften kende Kuipers een prima seizoen. Hij kwam er tot 26 optredens en werd na een aantal wedstrijden door Groenendijk zelfs tot aanvoerder benoemd. Dat was hij de jaren ervoor ook een aantal keer. "Ik ben wel een leiderstype. Ik durf altijd wel mijn zegje te doen in de kleedkamer en schroom ook niet om in het veld de lijnen uit te zetten. Dat verwacht de trainer nu ook van me. Alleen zit ik hier nog maar net, dus kijk nog een beetje de kat uit de boom. Jongens zoals Lex Immers en Tom Beugelsdijk hebben veel meer ervaring en kennen de club een stuk beter. Die ga ik nog niet terecht wijzen."



-

Na een jaar Jong Ajax vertrok Kuipers op huurbasis naar Excelsior. Hij groeide er snel uit tot vaste waarde en werd in juni 2015 definitief vastgelegd door de Kralingers. Inmiddels was Groenendijk naar Woudestein gekomen. Dat hij vertrouwen in Kuipers had bleek wel uit het feit dat hij in de eerste seizoenshelft geen minuut miste. Ook nadat Groenendijk vertrok, bleef Kuipers veelvuldig zijn wedstrijden meepikken. Maar zijn contract liep bij Excelsior af. Hij vond het tijd voor een stap hogerop.

Concurrentie
En die stap werd dus ADO Den Haag. Kuipers, die het beste uit de voeten kan als linksback, wist dat hij zich niet zomaar in de basis zou spelen. Hij heeft concurrentie van aanvoerder Aaron Meijers. "Maar ik heb me voor aanvang van het seizoen niet direct neergelegd bij een reserverol. Ik ben hier met het idee gekomen zoveel mogelijk te spelen. Dat kan ook centraal achterin. Daar heb ik geen problemen mee. Toen Wilfried Kanon nog niet had getekend, speelde ik op die positie tegen FC Utrecht."