Bij een bezoek aan Zeeland in de maand juli ga je uit van volle zon en het bekende zeewindje. Je zit tenslotte aan de kust. Maar het Zeeuwse landschap liet zich bij het openschuiven van de gordijnen op dinsdagmorgen meer vergelijken met een herfstdag in oktober. Met bakken kwam het naar beneden. Maar na het ontbijt en bij de start van de training bleken de weergoden de ploeg van trainer Fons Groenendijk gunstig gezind. Het was droog en het bleef droog. De selectie kon dus zonder nat pak de oversteek maken naar het trainingsveld. Een fietstocht van ongeveer vijf minuten. Was er dan geen enkele tegenvaller op deze dinsdagmorgen? Ja, die was er wel. Dennis van der Heijden meldde zich strompelend aan het ontbijt en bleek in de wedstrijd tegen Serooskerke een lichte knieblessure te hebben opgelopen. De spits kon de fiets laten staan en met fysiotherapeut Ed Coret, en in gezelschap van Edouard Duplan, afreizen naar de gym.

Op het trainingsveld met de prachtige naam De Laone stond de training in het teken van herstel. Rekken, strekken en wat pass- en trapvormen stonden op het programma voor de selectie, die gisteren nog met 7-0 te sterk was voor de zaterdag tweedeklasser Serooskerke. De vrijwilligers van het trainingsveld hadden hun best gedaan om het veld goed te prepareren. Ook bij de doelen waar keeperstrainer Raymond Mulder zijn pupillen onder handen nam. Twee slechts. Ernestas Setkus zal zich pas morgen in Zeeland melden na het afketsen van een transfer naar Israël. Robert Zwinkels herstelt van een probleem met het gebit en zal pas later in Zeeland arriveren. Dus alleen Tim Coremans en Joe van der Sar op de doellijn in Renesse.

De selectie waar ADO Den Haag mee in Zeeland is, oogt vrij jong en is dat ook. Enkele spelers van het nieuw opgezette beloftenteam zijn meegereisd naar de Zeeuwse badplaats. Delano Ladan en Hennos Asmelash behoren niet meer tot de beloften, maar zijn overgeheveld naar de A-selectie. Het gaat dus snel en goed met Asmelash, die vorig seizoen al regelmatig meetrainde met de eerste selectie en al debuteerde in de hoofdmacht. Maar hij heeft nu een andere rol. "Ja, ik ben bij de selectie gehaald als middenvelder. Was ik al vroeger al, daarna zag de club een verdediger in me. Nu ga ik dus weer terug naar mijn vertrouwde plek. Ik ben trots dat ik nu definitief tot A-selectie behoor. Ik hoop dit seizoen zo veel mogelijk speelminuten te maken."

Na de lunch en voor de middagtraining werd de selectie nog even bijgepraat over de laatste wijzigingen in de spelregels. De KNVB had Eredivisie-scheidsrechter Ed Janssen naar Zeeland gestuurd. Een levendige bijeenkomst waar nog lang werd gediscussieerd over de goal die Ricky van Wolfswinkel vorig seizoen tegen ADO Den Haag maakte. Wel of geen buitenspel? Na de lezing trokken de spelers van ADO Den Haag naar de kamers. In de avonduren vrij? Nee hoor. Avondeten en wat andere informatieonderwerpen worden vanavond nog onderwezen. Morgen weer een drukke dag. In de ochtend een training en in de avond de tweede wedstrijd van dit trainingskamp. De ontmoeting in Bruinisse met Bruse Boys.