Er zijn weinig voetballers op te noemen die op hun 28e al zo’n wonderlijke carrière hebben beleefd als Nasser El Khayati. Hij maakte in 2008 voor FC Den Bosch zijn debuut in het betaalde voetbal in de Jupiler League. Twee jaar geleden speelde de Rotterdammer bij de amateurs van Kozakken Boys en werkte hij in de haven. Via Engeland is de middenvelder nu op huurbasis neergestreken in Den Haag.

Bij weinigen ging er een belletje rinkelen toen het bericht kwam dat Nasser El Khayati voor de rest van dit seizoen gehuurd wordt door ADO Den Haag. Van alle nieuwe namen die deze winter richting het Kyocera Stadion trokken, was hij de meest onbekende. Niet zo gek, want El Khayati had nog nooit een wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. Zo’n tien jaar geleden leek dat er wel al een keer aan te komen. Hij speelde vanaf 2007 in de jeugd bij PSV. Maar na een jaar vertrok El Khayati daar alweer, richting FC Den Bosch. Daar debuteerde de middenvelder in oktober 2008 met een wedstrijd tegen Excelsior. Na twee seizoenen Den Bosch ging El Khayati zijn heil elders in Brabant zoeken bij NAC Breda. Het bleek het begin van een aantal opvallende jaren.

"Bij NAC heb ik nooit het eerste elftal gehaald", vertelt El Khayati. "Toen kreeg ik in 2012 een aanbieding om op Cyprus te gaan spelen bij Olympiakos Nicosia. Maar ook dat werd niet wat ik ervan gehoopt had. Ik besloot terug te keren naar Nederland om daar in de Topklasse voor Kozakken Boys te gaan spelen. Dat was natuurlijk op amateurniveau, dus nam ik er ook een baantje bij in de haven van Rotterdam. Nee, daar voelde ik me niet te goed voor. Het verdiende goed en ik had daarnaast de tijd om na te denken over wat ik verder wilde. Een loopbaan als profvoetballer had ik in die tijd nog niet uit mijn hoofd gezet. Bij Kozakken Boys vond ik het spelplezier weer terug. Ik scoorde in de eerste seizoenshelft twaalf keer. En dat viel blijkbaar op."

"Ik voelde me niet te goed om in de haven te werken"

- Nasser El Khayati

Door het goede spel van El Khayati werd hij uitgenodigd om op stage te komen bij het Engelse Reading. Dat liep op niks uit. Maar de Engelse droom bleek nog niet voorbij. "Jimmy Hasselbaink hoorde over mij, in 2015 nog de trainer van Burton Albion (destijds uitkomend op het vierde Engelse niveau). Uiteindelijk dwong ik daar een contract af. Direct in mijn eerste seizoen werden we kampioen en promoveerden we naar de League One. Ook daar kon ik rekenen op een basisplek. Hasselbaink vertrok in december 2015 naar Queens Park Rangers (Championship, tweede Engelse niveau) en nam mij daar ook mee naartoe. Natuurlijk geweldig om je zo snel achter elkaar op te werken in het Engelse voetbal. Het is niet alleen het voetbal zelf, maar ook de hele beleving eromheen. Er is bijna niemand in Engeland te vinden die geen supporter is van een voetbalclub. Voor sommigen draait hun hele leven erom. En dan die sfeer in de stadions, echt geweldig om mee te maken."

Uiteindelijk zou het avontuur bij Queens Park Rangers ook niet van al te lange duur zijn. Hasselbaink werd in november ontslagen en daarmee leek voor El Khayati het uitzicht op veel speeltijd ook verdwenen. Een verhuurperiode was dus een logische stap. ADO Den Haag hapte toe. Hij mocht tegen Vitesse direct zijn debuut maken. Toen nog onder Zeljko Petrovic. Een paar dagen later stond Fons Groenendijk voor de groep. "Het is wel lastig als de trainer die je gehaald heeft al zo snel weg is. Ik vind het vooral voor hem vervelend. In de drie wedstrijden onder Groenendijk stond ik niet in de basis. Maar ik ga er niet vanuit dat ik me tot het einde van dit seizoen in een reserverol moet schikken. Ik ben een creatieve speler en weet dat er bij degradatievoetbal ook andere zaken komen kijken, zoals keihard vechten. Maar ook met mijn spel kan ik belangrijk zijn voor dit team. Om niet te degraderen, moet je ook lef en durf tonen. En scoren, want anders blijf je niet in de Eredivisie. Ik zie voor de komende wedstrijden nog genoeg perspectief voor mijzelf en voor ADO Den Haag."