Opeens stond hij daar op een natte zaterdagavond in het Kyocera Stadion: Hector Hevel. De middenvelder kreeg van trainer Zeljko Petrovic uit het niets opeens een basisplek tegen Willem II. Althans, zo voelde dat voor Hevel zelf, die daarvoor slechts één invalbeurt had gemaakt. Zijn harde werken werd daarmee beloond.

Al een aantal jaar is Hevel een vaste waarde in de selectie van ADO Den Haag. Op veel speeltijd kon de speler uit Voorschoten echter zelden rekenen. De afgelopen twee seizoenen kwam de half Spaanse Hevel tot slechts vijf optredens in de Eredivisie, waarvan het merendeel als invaller. Door de komst van mannen als Achraf El Mahdioui en Tom Trybull leek er ook deze jaargang weinig ruimte voor speeltijd. Een verhuurperiode had voor Hevel uitkomst kunnen bieden. Zover kwam het uiteindelijk niet. "Op het laatste moment ketste een verhuur af", vertelt Hevel. "Dat was toen wel flink balen. Het was voor de situatie waar ik toen in zat beter geweest om elders veel speelminuten te maken. Maar er zat niks anders op dan de draad bij ADO Den Haag weer op te pakken."

Dat bleek voor Hevel nog niet zo makkelijk. Toch lukte het hem uiteindelijk wel de knop om te zetten en weer keihard te trainen. "Dat moet je ook doen om jezelf niets te kunnen verwijten. Dan komt je kans vanzelf wel. Wanneer of waar dan ook. Gelukkig had ik naast trainingen ook nog de wedstrijden in het tweede team. Helaas zijn dat er niet zoveel, maar je moet die spaarzame kansen wel pakken. De trainer kijkt toch mee naar die wedstrijden. En natuurlijk moet je wat geluk hebben om weer in de 'picture' te raken."

Dat ik in de basis stond tegen Willem II kwam als een verrassing

- Hector Hevel

En dat geluk had Hevel. Voor de wedstrijd tegen Willem II was Danny Bakker geschorst. Aaron Meijers stond al een tijdje geblesseerd aan de kant. Edouard Duplan werd gepasseerd. Dus stond Hevel opeens op het wedstrijdformulier. "Dat kwam wel als een verrassing voor mij, ja. Ik hoorde het een dag voor de wedstrijd van de trainer. Weliswaar weet je dat het team niet goed draait en dat sommige concurrenten geblesseerd of geschorst waren. Toch hou je er niet direct rekening mee dat je speelt. Het was voor mij eigenlijk een geluk bij een ongeluk."

Verbeterpunten
De eerste basisplek, dit seizoen, van Hevel leverde direct een overwinning op. ADO Den Haag versloeg Willem II met 1-0 door een goal van Tom Beugelsdijk. Hevel zelf speelde een gedegen wedstrijd. Voor Petrovic dus weinig reden hem de volgende keer niet op te stellen. Tegen FC Groningen, PSV en FC Utrecht verscheen de middenvelder weer aan de aftrap. Dat waren alle drie verliespartijen. En dus gooide Petrovic het roer tegen N.E.C. weer om, waar vleugelspits Ludcinio Marengo op het middenveld werd geposteerd. Zeker van een basisplek lijkt Hevel voorlopig dus nog niet, ondanks dat hij in het bekerduel met Feyenoord en een paar dagen later tegen Sparta wel weer aan de aftrap stond. "Ik word nog niet als eerste op het wedstrijdformulier gezet, nee. In die positie ben ik nog lang niet. Ik moet mezelf eerst over een langere periode bewijzen. Over mijn eigen spel van de afgelopen maanden ben ik nog niet helemaal tevreden. Er zijn nog genoeg verbeterpunten waar ik de komende tijd hard aan ga werken."

Is het voor Hevel nou een voor- of nadeel dat hij zich moet bewijzen in een team dat moeizaam draait? Volgens hem kan het twee kanten op. "Zoals ik al eerder zei, doordat we niet winnen gaat de trainer op zoek naar andere formaties. Daardoor heb ik een kans gekregen. Aan de andere kant kun je je veel gemakkelijker in een ploeg bewegen die goed staat. Dan word je als het ware met het niveau meegezogen. In de onderste regionen leer je overigens wel wat bikkelen is. Er wordt meer gevraagd dan goed voetbal. Strijd is dan nog belangrijker. Dat knokken om niet te degraderen, daar kun je in latere carrière profijt van hebben. Ik denk trouwens wel dat wij er als team weer bovenop gaan komen. Al winnen we maar twee keer achter elkaar. Dat kan al de juiste boost geven. Ik heb er vertrouwen in dat wij beter kunnen, en dat gaat ook gebeuren."