Hij is opgezadeld met een lastige taak: Martin Hansen doen vergeten. Deze zomer werd Ernestas Setkus aangetrokken als de nieuwe doelman van ADO Den Haag. Ondanks zijn 31 jaar en interlands voor Litouwen nou niet bepaald een bekende naam. Wie is Setkus en wat zijn z’n drijfveren?

Wie het CV van Setkus bekijkt ziet, inclusief ADO Den Haag, negen clubs staan. Een flinke lijst voor iemand die in 2005 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal en die voor een keeper nog relatief jong is. Setkus speelde onder meer bij Tauras Tauragé (bekend als tegenstander van ADO Den Haag in de Europa League enkele jaren geleden), Olympiakos Nicosia uit Cyprus en afgelopen seizoen voor het Turkse Sivasspor. "Ik besef dat het veel clubs zijn", beaamt de Litouwer. "Maar er waren altijd wel duidelijke redenen voor mij waarom ik het niet lang volhield bij een club. Zo speelde ik vorig jaar bij Sivasspor bijna elke wedstrijd en dat in de hoogste Turkse divisie. Ik verdiende goed, maar miste een stuk professionaliteit. Spelers in Turkije kunnen over het algemeen technisch goed voetballen. Alleen qua mentaliteit schort er het nodige aan. Dat vond ik lastig om mee om te gaan. Daarom wilde ik vertrekken."

Attractieve competitie
Setkus wilde graag zijn carrière vervolgen in een West-Europese competitie. Dat werd dus de Eredivisie. De doelman kende de competitie en ADO Den Haag al aardig voordat hij er tekende. "Ik had wat informatie ingewonnen bij mijn landgenoot en vriend Vytautas Andriuskevicius (oud-speler Cambuur Leeuwarden red.). Die vertelde me dat de Eredivisie een attractieve, dynamische competitie is met veel actie voor het doel. Dat spreekt me wel aan. En ADO Den Haag kende ik enigszins omdat mijn oude club Tauras daar tegen speelde in de Europa League. Helaas maakte ik die wedstrijden net niet mee, omdat ik vlak daarvoor een transfer had gemaakt."

Nu Setkus vijf wedstrijden in de Eredivisie heeft meegemaakt, kan hij de beamen wat Andriuskevicius vertelde; er is veel actie voor de goals. Met name in de uitwedstrijd bij Vitesse moest Setkus een aantal keer reddend optreden om doelpunten van de thuisploeg te voorkomen. Daarmee zorgde de Litouwer in grote mate voor de zege van ADO Den Haag. Door Voetbal International werd Setkus zelfs verkozen tot speler van de week. "Natuurlijk zijn zulke complimenten mooi. Maar om op dat niveau te blijven, moet ik keihard werken. Ik ben ervaren genoeg om te weten dat ik niet achterover kan leunen. Bovendien heb ik goede keepers achter me staan, zoals Robert Zwinkels."

"Ik hoop ooit op een EK of WK te staan met Litouwen"

- Setkus

Bij ADO Den Haag heeft Setkus voor twee jaar getekend. De vraag is of hem het nu wel lukt voor langere tijd bij een club te blijven. Het gevoel bij ADO Den Haag is tot nu toe in ieder geval positief bij de keeper. "Mij gaat het niet om geld. Ik wil me lekker voelen bij een club. En dat doe ik ook. Daarnaast vind ik het in de stad Den Haag ook goed toeven. Ik heb ook al verschillende andere steden in Nederland bezocht. Ik hou echt van reizen. Toch draait het uiteindelijk om het sportieve. We zijn goed begonnen aan de competitie, maar moeten niet gaan zweven. Met Zeljko Petrovic als trainer komt dat wel goed. Bij hem is er ruimte voor een geintje, maar hij kan ook streng zijn. Een goede mix waar we ver mee kunnen komen. Hoe ver? Dat weet ik niet. Het is wel een droom voor me om ooit in Europa met ADO Den Haag te spelen."

Litouws Elftal
Diezelfde droom heeft Setkus met zijn land Litouwen. Hij hoopt als international ooit op een eindtoernooi te komen. Iets dat Litouwen nog nooit is gelukt. "Dat is zeker een vurige droom. Het is mogelijk. Kijk maar naar een ander klein land als IJsland. Of het realistisch is, weet ik niet. Litouwen heeft niet echt wereldklasse spelers. Als een paar talenten zich door ontwikkelen, hoop ik ooit op een WK of EK te staan."