Toen hij eind juni bij ADO Den Haag gepresenteerd werd, zal zijn naam niet bij iedereen een belletje hebben doen rinkelen. Achraf El Mahdioui (20), een defensieve middenvelder die tot een jaar geleden nog geen wedstrijd in het betaalde voetbal had gespeeld. Hij was bij Ajax ooit het grootste talent van de jeugdopleiding. Bij ADO Den Haag wil hij laten zien waarom.

El Mahdioui, van Marokkaanse afkomst en geboren op 24 mei 1996 in Amsterdam. Via amateurclubs OSC en DWS uit zijn geboortestad belandde de middenvelder bij Zeeburgia. Een club waar vele profs ooit als jeugdspeler actief waren, zoals Ludcinio Marengo. In 2012 werd El Mahdioui tijdens een oefenwedstrijd opgemerkt door Wim Jonk, destijds Hoofd Jeugdopleiding bij Ajax. Hij was onder de indruk van de kwaliteiten van El Mahdioui, die door Ajax in 2013 dan ook werd toegelaten tot de jeugdopleiding. Hij sloot aan bij de A2, maar het duurde niet lang voordat de Amsterdammer het een elftal hoger mocht proberen. Al in zijn eerste seizoen werd El Mahdioui verkozen tot grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax. Afgelopen jaar maakte hij namens Jong Ajax zijn debuut in de Jupiler League. Na 23 wedstrijden en drie goals besloten zowel Ajax als El Mahdioui niet met elkaar verder te gaan.

"Mijn contract liep af. Vanwege de vele concurrentie op het middenveld kon Ajax me niet de garantie geven dat ik komend seizoen veel aan spelen zou toekomen. Daarom heb ik voor mezelf gekozen en besloot ik transfervrij te vertrekken. Het duurde nog wel relatief lang voordat ik een nieuwe club had gevonden. Ik was niet bang dat het niet ging lukken, maar de tijd begon wel te dringen. In de tussentijd bleef ik voor mezelf trainen, buiten met een bal en in de gym, zodat ik niet met een achterstand zou beginnen bij een nieuwe club."

"De trainer wil dat we er vol opklappen"

- El Mahdioui

Eind juni klopte ADO Den Haag dus aan bij El Mahdioui. Hij hoefde er niet lang over na te denken om 'ja' te zeggen. "Ik kon naar het buitenland, maar dan was het ook de vraag of ik wel veel spelminuten zou maken. Op mijn leeftijd is dat essentieel. Daarom wilde ik perse in Nederland blijven. Het liefst in de Eredivisie. Dat is gelukt. Ik denk dat ADO Den Haag de juiste stap in mijn carrière is."

El Mahdioui is nu ruim een maand in dienst van ADO Den Haag. Hij dolt met medespelers, heeft een constante glimlach op het gezicht en traint hard. Kortom, hij lijkt op zijn plek. "Dat klopt", beaamt El Mahdioui. "De eerste weken bevallen uitstekend. Ik kan goed opschieten met de jongens uit de selectie. Ook met Petrovic is het goed werken. Hij houdt van een geintje, maar tijdens trainingen en wedstrijden wil hij dat we er vol opklappen. Ik merk best wat verschillen met Jong Ajax. Dat was toch Jupiler League. In de Eredivisie wordt veel meer van je gevraagd. Alles is een stuk agressiever, in positieve zin. Mensen durven elkaar ook op hun flikker te geven. Als iets niet goed is, wordt dat gezegd. Zo maak je elkaar alleen maar sterker."

Met het aantrekken van de Duitser Tom Trybull heeft El Mahdioui, die voor drie jaar tekende, er een concurrent bij voor zijn positie. Hoe ziet de defensieve middenvelder zijn perspectief op speeltijd? "Dat is lastig te zeggen. Ik moet in ieder geval zorgen dat ik er sta als de trainer me nodig heeft. Het is een kwestie van hard werken, en dan krijg ik ongetwijfeld wel de kans. Ik heb rugnummer 6 gekregen. Hoewel het niet heel veel zegt, spreekt daar wel vertrouwen uit. Mijn doelstelling is in eerste instantie zoveel mogelijk te spelen. Daarna zien we wel weer verder."