Twee weken voor de competitie-opening thuis tegen PSV oefende ADO Den Haag Vrouwen zaterdag in Duitsland tegen SGS Essen. Ondanks verdienstelijk tegenspel moesten de gasten genoegen nemen met een nederlaag.

In de naar de Duitse WK-held van 1954 vernoemde Helmut Rahn Sportanlage kende ADO Den Haag een vergelijkbare start als het Westduitse elftal in de WK-finale van 1974. Nog voor er drie minuten waren verstreken, moest Barbara Lorsheyd na een vrije trap van SGS Essen de bal uit het net halen: 1-0. Met een goede redding voorkwam zij daarna een grotere achterstand. De gasten wisten daarna het tij te keren. Louise van Oosten sprintte twee tegenstanders voorbij. en uit haar voorzet sloeg Lobke Loonen beheerst toe: 1-1. De vreugde over de gelijkmaker hield niet lang aan. Een overtreding van Nikki IJzerman werd bestraft met een penalty en die kans liet de thuisploeg niet liggen: 2-1. De Haagse vrouwen probeerden terug in de wedstrijd te komen. Kayra Nelemans slaagde er net niet in Manon van Raay te bereiken en na goed voorbereidend werk van Bo Vonk zag Loonen een poging verijdeld. Nadat de scheidsrechter een doelpunt van de Essenaren had afgekeurd, gingen de ploegen bij een stand van 2-1 aan de thee.

2023 09 01 sgs essen ado den haag 160

In de tweede helft hielden Essen en ADO Den Haag gelijke tred. De Haagse defensie gaf niets weg. Aan de overkant bood een vrije trap Van Oosten de mogelijkheid om gevaar te stichten. De Duitse doelvrouw greep tijdig in. Met een viertal verse krachten bleef het team van de trainers Stephan Vos en Alex Scholte de Bundesligist goed partij bieden. Lorsheyd moest pas in het derde kwart weer in actie komen bij een vrije trap en redde knap. Aan de andere kant bleven de kansen ook schaars. Na een goede voorzet van Van Oosten slaagde Viehoff er niet in het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Ook een Haagse hoekschop leidde niet tot resultaat. De laatste mogelijkheid was voor powervrouw Van Oosten. Haar vrije trap eindigde helaas in de armen van de Duitse goalie.

SGS Essen - ADO Den Haag Vrouwen 2-1 (2-1)

Scoreverloop: 3. 1-0, 22. Loonen 1-1, 23. Loonen 2-1