Voorafgaand aan de wedstrijd ADO Den Haag – TOP Oss op vrijdag 16 december 2022 organiseerde ADO Den Haag in de Maatschappij in samenwerking met de club haar Jaarpresentatie Maatschappelijke Impact in de Clublounge van het Bingoal Stadion voor relaties, partners en belangrijke stakeholders van de club en stichting. Tijdens deze bijeenkomst stond de ontwikkeling van de maatschappelijke impact van ADO Den Haag centraal.

Ondanks de filevorming rondom het stadion, de strooiwagens die de wegen ijsvrij maakten en de kerstverplichtingen trokken er vele genodigden richting het stadion om de jaarpresentatie bij te wonen. Stadionspeaker Wietze Smid opende, iets later dan verwacht, de bijeenkomst met een kort gesprek met Marco Esser, de voorzitter van ADO Den Haag in de Maatschappij.

MAEX methodiek
Vervolgens nam Projectmanager MVO Kees Brouwers de deelnemers mee door de positieve sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen van de club in de presentatie ‘Trots op Den Haag’. De organisatie, vertaalde kernwaarden, maatschappelijke impactwaarde en ‘Sustainable Development Goals’ werden toegelicht. Hierin werd duidelijk dat ADO Den Haag een pionierspositie bezit wat betreft monitoren en kwantificeren van haar projecten volgens de MAEX methodiek ten opzichte van andere ‘Betaald Voetbal Organisaties’. “Uniek zijn past binnen de Haagse cultuur!”, aldus Kees.

Maatschappelijke impact
Het lastige voor veel initiatieven is dat de maatschappelijke impact van hun bestaan en activiteiten aanzienlijk is, maar niet in financiële waarde is uit te drukken. Daarom is de maatschappelijke AEX-index, afgekort tot MAEX, ontstaan. MAEX meet en presenteert de maatschappelijke waarde en impact van de diverse initiatieven aan de hand van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Op basis van de begroting, het aantal fte’s, de partners en stakeholders en het aantal contactmomenten met deelnemers van projecten, wordt de financiële waarde van de stichting bepaald. Elke investering van €1 in seizoen 2021-22, gaf €1,26 terug aan de Haagse samenleving. Dat betekent dat de inkomsten van ruim €300.000 van ADO Den Haag in de Maatschappij in het vorige seizoen, uiteindelijk €380.000 aan maatschappelijke impact heeft opgeleverd! 

SOUF
Om de ontwikkelingen visueel te maken, eindigde de presentatie met de première van de mini-documentaire ‘SOUF’ over de in Schilderswijk wonende Soufyen die opviel als projectdeelnemer binnen de ADO Den Haag VO Voetbal League. ADO Den Haag in de Maatschappij geeft Soufyen de mogelijkheid om door te groeien binnen de stichting als trainer van ‘Leven als een ADO-Prof!’. Als assistent-trainer geeft Soufyen training aan deelnemers uit de Schilderswijk, een jeugdteam van HVV Laakkwartier en het team van Leergeld Den Haag.

 

Panelgesprek
Wietze vervolgde het programma met een panelgesprek tussen Hilbert Bredemeijer (Gemeente Den Haag), Charlie Ortega (Leergeld Den Haag), Carien Janssen van Raay (Fonds 1818) en Philip Kouwenhoven (ADO Den Haag in de Maatschappij) waarbij de sociaal-maatschappelijke rol van ADO Den Haag vanuit verschillende oogpunten werd toegelicht.

Partners Parnassia en Menzis
Om de projectactiviteiten van de stichting te financieren zijn partners op allerlei vlakken van essentieel belang. Tijdens de bijeenkomst was er speciale aandacht voor Menzis en Parnassia die hun nieuwe overeenkomst met de stichting ondertekenden. Stefan Raats (Menzis) en Richard Prins (Parnassia) zetten hun handtekening onder een overeenkomst die hun organisatie langer verbindt met de sociaal-maatschappelijke impact die ADO Den Haag maakt op haar regio.

Jaarverslag 2021-22
Het slotstuk van de bijeenkomst was in handen van Projectmanager MVO Anton Nijboer. Met trots presenteerde hij het Jaarverslag 2021-22 met speciale aandacht voor de verbinding die ADO Den Haag in de Maatschappij legt tussen doelgroepen, organisaties en partners. Speciale gast was projectdeelnemer Ruud Ratchasing van de ADO Den Haag OldStars (walking football voor 60-plussers), die het eerste exemplaar in ontvangst nam. Zijn actiefoto staat op de voorkant van het jaarverslag!

Tot slot bedanken wij alle gasten voor hun aanwezigheid. Speciale dank gaat uit naar de gastsprekers en partners van ADO Den Haag in de Maatschappij.

Sfeerimpressie ADO TV

 

Fotoserie