Met gepaste trots presenteert ADO Den Haag Dick Advocaat als nieuwe hoofdtrainer. De 75-jarige Haagse oefenmeester, die eerder als voetballer en technisch adviseur aan de club verbonden was, tekent een contract tot het einde van het seizoen. Advocaat is daarmee de opvolger van Dirk Kuijt. Naast de nieuwe hoofdtrainer verwelkomt de club Said Bakkati als assistent-trainer. Bakkati, ex-voetballer van ADO Den Haag, was eerder actief als assistent van Advocaat bij Feyenoord.

Geboren en getogen Hagenees Dick Advocaat kwam in 1957 in de jeugdopleiding van het toenmalige ADO terecht. Op 21 mei 1967 maakte hij op 19-jarige leeftijd zijn debuut voor ADO in de thuiswedstrijd tegen GVAV. Uiteindelijk zou Advocaat, die vooral speelde als middenvelder, zeven seizoenen spelen voor ADO en later FC Den Haag. Aan het einde van zijn actieve voetbalcarrière, die nog leidde langs Roda JC, VVV-Venlo, Chicago Sting, opnieuw FC Den Haag, Sparta Rotterdam, Berchem Sport, FC Utrecht en Duindorp SV, werd Advocaat trainer.

advocaat doordejaren
Dick Advocaat door de jaren heen: als jeugdspeler, speler van FC Den Haag en als trainer

Zijn eerste aanstelling als hoofdtrainer is alweer 41 jaar geleden en in de periode tot nu heeft de oefenmeester een indrukwekkend cv opgebouwd waarin de ervaren trainer aan het hoofd stond van verschillende (grote) clubs in binnen- en buitenland en ook als bondscoach van Nederland, België, Rusland, Irak, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten. Gedurende zijn carrière als trainer pakte Advocaat vele prijzen. Met PSV werden het landskampioenschap, de supercup en KNVB Beker in de wacht gesleept. Als coach van Glasgow Rangers won de Kleine Generaal alle nationale prijzen. Eén van de hoogtepunten van zijn trainersloopbaan is misschien wel het winnen van de UEFA Cup en de Europese supercup met Zenit Sint Petersburg, naast het winnen van de nationale supercup en het landskampioenschap.

1979 lex schoenmaker aad mansveld and dick advocaat foto voetbal international 1979 kleur
Lex Schoenmaker, Aad Mansveld en Dick Advocaat - Foto Voetbal International (1979)

Met zijn aanstelling als hoofdtrainer bij zijn jeugdliefde, is de cirkel voor Dick Advocaat rond. “Ik ga niet ontkennen dat het heel bijzonder is om bij ADO Den Haag terug te keren. Misschien is het voor sommigen een verrassing dat ik toch weer terugkeer als hoofdtrainer op de Nederlandse velden. Deze kans, bij de club waar ik zoveel herinneringen heb liggen, kon ik echt niet aan mij voorbij laten gaan. We kennen allemaal de huidige sportieve situatie van de club en het doel dat we met zijn allen hebben is heel duidelijk. Op dit moment heeft ADO Den Haag betere resultaten nodig. Met volle energie ga ik er daarom tot het einde van het seizoen tegenaan en zo snel mogelijk de weg naar boven weer te vinden.”

Algemeen Directeur Edwin Reijntjes: “Met Dick Advocaat halen we een zwaargewicht uit het Nederlandse trainerslandschap binnen. Bovendien is hij met zijn Haagse achtergrond geen onbekende binnen de club en in de stad. We zijn ervan overtuigd dat Dick, een trainer met een schat aan ervaring, de geschikte man is om het sportieve tij te keren. De doelstelling die we aan het begin van het seizoen hebben uitgesproken blijft onveranderd, namelijk promotie.”

Said Bakkati

Aan de zijde van Dick Advocaat zal Said Bakkati tot het einde van het seizoen fungeren als assistent-trainer. Bakkati was eerder assistent-trainer van Advocaat bij Feyenoord in seizoen 2019-2020. De 40-jarige Bakkati was tot 2015 actief als profvoetballer en speelde anderhalf jaar voor ADO Den Haag. In 2014 zette de Groninger zijn eerste stappen als trainer in de jeugd van FC Emmen, waarna hij een jaar later assistent-trainer werd bij Jong Ajax. Hierna werd Bakkati vaste assistent van Jaap Stam bij Reading, PEC Zwolle, Feyenoord en Cincinnati. Nu keert Bakkati dus in de functie van assistent-trainer terug bij de club uit Den Haag.

221128ab25069