Nieuws

Tussen het afgelopen seizoen en de volgende jaargang kijkt ADO Den Haag terug op enkele maatschappelijke projecten en activiteiten die plaatsvonden in het afgelopen seizoen. Met in deel tien: de ADO Den Haag OldStars.

Walking Football
Eind augustus 2019 vingen de trainingen weer aan voor de ADO Den Haag OldStars, die bij HVV Laakkwartier en SVV Scheveningen hun arbeid verrichten. Wekelijks zijn de deelnemers actief met ‘walking football’, waarbij niet gerend mag worden en de bal niet boven heuphoogte mag worden gespeeld. Na de warming-up en de oefeningen spelen de 60-plussers onder leiding van ADO Den Haag-trainer Joep Breimer een partijvorm met kleine doelen (1 bij 3 meter) en zonder keepers.

De 40 weken training per seizoen zijn de basis, waarbij naast de beweging ook de beleving van groot belang is. Het gaat om samenkomen, ontmoeten en bijpraten. Daarnaast zijn er speciale activiteiten waarbij de OldStars een rol spelen en worden er toernooien gespeeld met andere BVO’s en amateurverenigingen.

Toernooien
Het geplande ADO Den Haag BVO-toernooi kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan, maar gelukkig beleefden de ADO Den Haag OldStars nog vele andere toernooien. Een greep uit de in het oog springende evenementen:

  • Het Walking Football toernooi op 21 september 2019 tijdens de Stadsspelen, naast de Sportcampus Zuiderpark in het Haags Sportkwartier, georganiseerd door SWSDH Streetsport en ADO Den Haag in de Maatschappij. Doel van het toernooi was om 60-plussers in beweging te krijgen met wandelend voetbal als prachtig middel, zoals ADO Den Haag-icoon Aad Kila in zijn speech benadrukte tijdens de prijsuitreiking. Er waren circa vijftig ouderen aanwezig.
  • Op de Nationale Ouderendag (vrijdag 4 oktober 2019) gaf ADO Den Haag acte de présence op het Eredivisie OldStars Event in het Olympisch Stadion. Elke club speelde vier wedstrijden in een poule van vijf teams. ADO Den Haag bleef ongeslagen in haar poule, maar het was vooral leuk om vele bekenden uit de OldStars-wereld te begroeten. Het was alweer zes jaar geleden dat PSV, RKC Waalwijk en ADO Den Haag met het walking football begonnen in Nederland. Deze populaire sport onder 60-plussers is van drie groepen uitgegroeid tot ongeveer 300 groepen die actief zijn in het wandelend voetbal in Nederland!
  • Het mini-toernooi van de ADO Den Haag OldStars op 25 november in het Cars Jeans Stadion, onder leiding van ADO Den Haag-spelers Aaron Meijers en Erik Falkenburg. Ruim dertig deelnemers werden na de warming-up verdeeld over vijf teams.

Inzet OldStars bij andere projecten
Naast het walking football zijn de ADO Den Haag OldStars ook actief bij andere maatschappelijke initiatieven en projecten. Enkele voorbeelden:

  • De Campagne Samen tegen Eenzaamheid: opa's en oma's mochten met hun kleinkind meelopen het veld op als player escorts bij de wedstrijd ADO Den Haag-Ajax, waaronder enkele OldStars. Het project OldStars draagt bij aan de strijd tegen eenzaamheid; je bouwt een nieuw sociaal netwerk op en komt ook nog in beweging! In 2019 zijn er meer dan 5,5 miljoen ouderen in Nederland. Hiervan voelen meer dan 2,5 miljoen ouderen zich eenzaam.
  • ADO Den Haag Herinneringen: dit vanuit Schotland overgewaaide concept haalt ouderen uit het isolement en brengt ze samen in het voetbalstadion om herinneringen op te halen over de geschiedenis van de club. Enkele OldStars helpen mee in het begeleiden van de deelnemers en het aangaan van de gesprekken.
  • Bezoeken aan zorgcentra: het beleid van Palet Welzijn in Zoetermeer is om bewoners veel te laten bewegen en de ADO Den Haag OldStars mochten een steentje bijdragen in het in beweging krijgen van de ouderen met enkele speloefeningen. Twee verpleeghuizen werden bezocht.
  • De Nationale Balkon Beweegdag: in coronatijd werden de OldStars betrokken bij een beweegactiviteit van het Ouderenfonds en zorgverzekeraar Menzis bij zorglocatie ZeeWinde. De OldStars gaven het goede voorbeeld voor de bewoners met bewegingen op muziek.

De trainingen werden eind mei volgens de richtlijnen met 1,5 meter afstand hervat. In de twee voorafgaande maanden werden de deelnemers gestimuleerd om in beweging te blijven. Maar op het veld bezig zijn is toch het mooiste wat er is!

FACT
Ruim vijftig 60-plussers trainen wekelijks bij de ADO Den Haag OldStars op 2 locaties in Den Haag!

oldstars flashback