Vrijdag 25 januari was een speciale dag voor de deelnemers van de grootste scholencompetitie in de regio Haaglanden. De spelers van de Danny Bakker en Nadine Noordam League werden bezocht door medewerkers van Parnassia. Naast voetbal wil ADO Den Haag in de Maatschappij de deelnemer van de VO Voetbal League ook educatief ontwikkelen via interactieve themabijeenkomsten. De themabijeenkomst vindt plaats voor elke wedstrijd met beide teams in de kleedkamer. Vandaar dat er ook wordt gesproken over kleedkamersessies. Dit jaar mocht Parnassia deze bijeenkomsten aftrappen met het onderwerp “Verslavingen”.

De themabijeenkomst ging naast verslavingen over de gevaren van sociale media en wat misbruik hiervan voor jou kan betekenen. Het gesprek werd geleid door Jerry van Kampen (Brijder Verslavingszorg Den Haag) en André van Duijn (Ervaringsdeskundige Parnassia), die vanuit de praktijk haarfijn weten te vertellen hoe moeilijk het is om van een verslaving af te komen. Er zijn maar weinig mensen die hun verslaving uiteindelijk overwinnen. De boodschap is: “Wees je hier goed van bewust en denk na over je eigen gedrag en dat van de vrienden waar je mee omgaat!”.

Er zijn vele soorten verslavingen, zoals drugs, gokken, gamen, internet, drank enz. Een verslaving ontstaat vaak ongemerkt, je doet mee onder druk van je omgeving, lekker stoer doen, niets willen missen, maar je kan je ook juist een buitenbeentje voelen en je afzonderen van de groep en je verliezen in gamen. Tegen de tijd dat je doorhebt dat je niet goed bezig bent en alles om je heen kapot is door je onmogelijke gedrag en je wil stoppen omdat het zo niet langer kan, merk je dat dat niet zo makkelijk gaat. Je kan eigenlijk niet meer stoppen zonder (professionele) hulp van anderen.

Als we praten over sociale druk in deze digitale samenleving komt het gesprek al snel op cyberpesten en het “exposen” van meisjes en jongens op internet. Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden voor de gevolgen van het posten van al die “leuke foto’s en stoere filmpjes”. Dit kan later je opleidingskansen, carrière of relatie verknallen, maar ook veel angst en verdriet brengen bij diegene die het overkomt. Alles wat je op internet zet, kan je levenslang blijven achtervolgen. Zit je in de problemen en wil je hier met iemand over praten, aarzel niet en vraag om hulp! Aan je schooldecaan, die toffe leraar of die goede vriend of vriendin. Vaak is erover praten al een deel van de oplossing!

Met deze themabijeenkomsten laat de ADO Den Haag VO Voetbal League zien, meer te zijn dan alleen voetbal. Onze complimenten gaan uit naar alle deelnemers voor de actieve deelname tijdens de sessies. Voor de aanwezige teams werd hun deelname ook beloond met twee extra punten in de klassering. Hiernaast worden Jerry en André van Parnassia bedankt voor de expertise, tijd en energie die zij in deze kleedkamersessies hebben gestopt. Deze bijeenkomsten worden op 8 maart herhaald voor de Lex Immers League.

Voor verdere informatie over de VO Voetbal League verwijzen we u graag naar de site: www.vovoetballeague.nl en de Instagram adovovl.