Afgelopen zaterdag 17 juni was het een groot feest in het Kyocera Stadion. 100 jonge mantelzorgers werden in het zonnetje gezet! En letterlijk, want de zon brak precies door toen de eerste gezinnen binnenkwamen.

Een jonge mantelzorger is een kind dat opgroeit in een gezin waarin iemand ziek is. Die gezinnen kunnen wel een leuke dag gebruiken en daarvoor zorgde Stichting PATCHworkZ. “Even echte aandacht voor elkaar. Een soort teambuilding.” aldus Marga, moeder van zo’n gezin.

Overal kwamen ze vandaan de gezinnen, jong en oud iedereen deed mee! Waarmee? Nou, ze hebben met zijn allen een heel grote Mondriaan Ooievaar gemaakt op het veld. Die was zichtbaar vanuit de lucht! Op de schermen in het veld kon iedereen meekijken hoe het eruit zag. Intussen zorgde de Haagse band Dear Francis voor de muzikale aankleding.

Alle kinderen konden lekker ravotten op een stormbaan, voetballen, over de spelersbrug lopen, op de middenstip staan, of lekker rustig zitten op de haaglanden tribune en over alles uitkijken. “Het is heel bijzonder om in het stadion te zijn en zomaar via de spelerstunnel het veld op te kunnen lopen!” zegt Marcel (12) Hij moet thuis erg veel doen, omdat zijn moeder het af en toe niet meer aan kan. Hij is er nu aangewend, maar in het begin was het best moeilijk om voor zijn verstandelijke en lichamelijk gehandicapte zus te zorgen, vertelt hij.

Ook gingen ze als gezin samen een kunstwerk maken. Schilderijen, beeldjes, mozaïeken, er kon van alles en er is heel veel moois gemaakt. “Je komt er niet aan toe om iets echt samen te doen. En het is zo goed voor de kinderen. Ze genieten!” zegt een andere moeder terwijl ze haar dochter helpt met het vinden van de juiste plaatjes voor haar droomcollage.

Een quiz met mooie prijzen sloot de dag af. De prijzen waren gedoneerd door leuke attracties uit Den Haag en omgeving, zoals Archeon, Omniversum, Zuiderparktheater, Science Center, Pro Demos, Pannekoekenboot, Miniworld en natuurlijk ADO Den Haag zelf. De hoofdprijs was een dag naar de Efteling met het hele gezin, gedoneerd door It’s my life uit Houten. Alle gezinnen gingen met een prijs en een tevreden glimlach op hun gezicht naar huis!

Verslag Patchworkz