Nieuws

De gemeente Den Haag belichtte in de maand december 21 initiatieven van organisaties, ondernemers en vrijwilligers die zich tegen eenzaamheid inzetten. Dit waren de ‘Haagse Luikjes’. Tussen 1 en 21 december is er dagelijks aandacht geweest voor een initiatief. Drie weken lang werd elke dag om 8 uur een luikje geopend in de hal van het Atrium waar een levensgrote kalender stond. Achter elk luikje verscheen een initiatief dat met eenzaamheid aan de slag gaat. Na 21 december worden ideeën opgehaald in de stadsdelen.

Op 21 december was het thema vriendschap en stellen we de vraag: waar vind je nog gezonde gezelligheid? Gezellig was het zeker. De dag begon vroeg met de opening van het laatste luikje van de adventskalender in het atrium door ADO-coryfee Lex Schoenmaker. Daarna speelde een selectie van Haagse Luikjes een vriendschappelijke wedstrijd tegen de ADO Den Haag OldStars in het Kyocera stadion. OldStars is een project waarbij 60-plussers onder professionele begeleiding wandelend voetbal, het zogenaamde walking football, kunnen spelen. Het doel is om meer senioren te laten bewegen, maar ook weer het gevoel te geven ergens bij te horen.

Voor de wedstrijd was er een warming-up door Milly van Move4Vitality. Stadionspeaker voor deze gelegenheid was de bijzonder enthousiaste tv-kok Pierre Wind. Het was een spannende wedstrijd met een prachtige 1-1 eindstand, hoewel hierover de meningen nog wat verdeeld waren. Karsten Klein, coach van de Haagse Luikjes team, prees zijn team voor de sportieve wedstrijd en de mooie initiatieven die zij de afgelopen tijd hebben laten zien.
Geweldig om te zien hoe fanatiek de ADO Den Haag OldStars waren onder leiding van Johan Rensen van ADO Den Haag, en Henriette Setz van Menzis. Daarnaast gaven zij ook blijk van sportiviteit om ook het Haagse Luikjes team aan te moedigen.

Haagse gehaktbal tegen eenzaamheid

Na afloop van de wedstrijd was er een gezellige lunch met een primeur. Pierre Wind had namelijk vanaf 8 uur samen met de ADO-kok in de keuken gestaan om de eerste Haagse gehaktbal tegen eenzaamheid te introduceren. De groen-gele bal is bedoeld om niet alleen te eten maar ook om samen te delen.
Marie-Leontine de Graaf van Rabobank regio Den Haag, “geweldig dat wij als sponsor van het mobiele luik, 21 initiatieven aan elkaar hebben mogen koppelen”.

Twee nieuwe teams

In het kader van goede voornemens: in 2017 start ADO Den Haag Oldstars in samenwerking met de gemeente Den Haag en Menzis met twee nieuwe teams in de Haagse stadsdelen Escamp en Scheveningen. Heeft u ook zin in wekelijkse gezonde gezelligheid of kent u mensen die dit sportieve verzetje kunnen gebruiken? Aanmelden is mogelijk via www.adodenhaag.nl/oldstars.

Speciale zuilen

Na vandaag trekt Haagse Luikjes via de bibliotheken de stad door. Speciale zuilen worden geplaatst in acht bibliotheken. Burgers kunnen hierbij antwoord geven op eenzaamheid. Hoe meer inwoners van Den Haag in actie komen, hoe meer de stad kan doen om te voorkomen dat medeburgers eenzaam worden.

Iedereen is nodig, samen tegen eenzaamheid!

Foto's: Arnaud Roelofsz en ADO Den Haag in de Maatschappij