Tien weken lang, iedere donderdagmiddag mag een groep kinderen uit groep 5 en 6 van de basisschool De Kleine Wereld meedoen met het project Skills & School on Tour. Het is hierbij de bedoeling dat de kinderen ondersteund worden in de ontwikkeling van hun sociaal-emotionele vaardigheden middels een ADO Den Haag- prikkel.

Voor het project kunnen basisschoolkinderen uit groep 5 en 6 van de deelnemende scholen uit de regio Haaglanden zich opgeven. Het is dus een extraatje vanuit de school en ADO Den Haag. De leerlingen krijgen dan na school les aan de hand van een thema. Er is een theoriegedeelte aan het begin van de les door middel van een filmpje van een bekend gezicht binnen ADO Den Haag. Hierna vindt er een quiz plaats. Vervolgens komt het favoriete gedeelte van de scholieren: het voetballen.

De kinderen voetballen in de gymzaal aan de hand van het thema van de les. Afgelopen donderdag was dat bij de Kleine Wereld les 7: samenwerken. De hoofdtrainer van ADO Den Haag Vrouwen van twee seizoenen geleden, Sarina Wiegman, deed het theoriegedeelte in het filmpje.
De bedoeling was om in de gymzaal levend tafelvoetbal te spelen. Zo konden de kinderen niet bewegen en moesten ze dus wel samenwerken! Echter was de gymzaal deze week niet beschikbaar en gingen de kinderen buiten in partijvorm een toernooitje spelen. Het aspect van samenwerken werd: niet alleen met een doelpunt kon je een punt behalen, ook als er eerst vijf keer werd overgespeeld met elkaar.

Ondanks dat het voetballen centraal staat, weten de kinderen dat dit niet het enige belangrijke is. Zij hebben zich opgegeven voor dit project, dus vinden zij het feit dat zij echt iets leren ook leuk. In de eerste les ondertekenden de kinderen ook een contract en vervolgens worden ze middels een rapport op de onderdelen voetbalvaardigheid, respect voor elkaar, zelfvertrouwen, sportiviteit, samenwerken, coachen en video opdrachten beoordeeld.

Daphne van den Bree