Maatschappelijk

“ADO Den Haag zit dicht bij m’n hart,” vertelt Kayanat Bokhari in haar sportieve outfit omdat ze net van haar MBO-opleiding Sport en Bewegen komt. “Ik zou er graag gaan voetballen, of bij een club in Duitsland of Engeland.” Kayanat was elf toen ze zeven jaar geleden op het Cruyff Court in de Schilderswijk werd aangesproken door Chavelli Stolk. Deze oud-speelster van ADO Den Haag en ex-international is tegenwoordig jeugdwerker bij Zebra Welzijn. Zij inspireerde Kayanat onder andere om mee te doen in de ADO Den Haag VO Voetbal League, de grootste scholencompetitie van de regio.

Vier keer op rij kampioen scholencompetitie

“Ik zat toen op de Hofstad Mavo en we maakten een meidenteam om mee te doen aan de VO Voetbal League,” vervolgt Kayanat. “We werden twee keer kampioen. Daarna ging ik naar het Heldring College en wonnen we de League weer twee keer,” lacht ze bescheiden. Dat Kayanat goed kan voetballen, bleef niet onopgemerkt: “Ik heb in verschillende talententeams gespeeld, waaronder de All Star selectie van de ADO Den Haag VO Voetbal League. We mochten in het ADO-stadion spelen en beleefden daar een dag als een echte prof.”

Studiebeurs in ruil voor eigen inzet voor jongeren in de Schilderswijk en Transvaal

“Voor zo lang ik me kan herinneren heb ik een bal aan mijn voet en voetbal ik op het pleintje in de buurt,” benadrukt Kayanat. “Ik zou niet weten wat ik nu zou doen als Chavelli mij niet had aangesproken. Het heeft mij een visie gegeven over wie ik wil zijn en wie ik later wil worden. Door voetbaltrainingen heb ik discipline geleerd, op tijd komen, goed eten en respect hebben voor ‘de scheids’ en je team.” Nu speelt Kayanat bij Concordia in Delft en gaat zij naar school met een ‘Krajicek Scholarship’. Deze studiebeurs ontvangt ze in ruil voor haar inzet op een pleintje bij haar in de buurt. Daar begeleidt ze nu zélf jongens en meiden bij het voetballen.

Samen successen behalen en genieten

“Elke woensdagmiddag geef ik training aan een vaste groep van tien jongeren,” vervolgt Kayanat. “Van tevoren praten we met elkaar. Soms komen er meisjes naar me toe die zeggen dat ze naar me opkijken. Later wil ik net als Chavelli, meiden in mijn Schilderswijk aansporen om hun dromen te volgen.” Haar eigen droom is om op hoog niveau te voetballen: “Ik speel bijna altijd in de aanval, als spits. Ik ben echt een technische speler, tweebenig en ik hou van trucs, mooie acties en scoren! Samen met de mensen van wie ik hou, wil ik genieten van het leven. Ik wil ze terug bedanken door met hen succes te behalen,” is haar hartverwarmende conclusie.

kaya vovl 1000

Interviewer en auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium