Nieuws

Tussen het afgelopen seizoen en de volgende jaargang kijkt ADO Den Haag terug op enkele maatschappelijke projecten en activiteiten die plaatsvonden in het afgelopen seizoen. Met in het zestiende en tevens laatste deel: activiteiten in coronatijd.

Vanaf half maart heeft ADO Den Haag in de Maatschappij zich gericht op alternatieve activiteiten vanwege de coronamaatregelen. Geplande evenementen en scholenbezoeken konden niet meer plaatsvinden, evenals competities en trainingen bij structurele maatschappelijke projecten.

Allereerst richtten wij ons op het onderhouden van contact met vaste deelnemers, zoals de G-Storks en de OldStars, en met behulp van ‘weekkalenders’ werden deelnemers gestimuleerd om in beweging te blijven. Voor verschillende projecten werden er ook filmpjes met ADO Den Haag-spelers ingezet.

Daarnaast werden er andere acties ondersteund met ADO Den Haag-middelen, zoals:
- Donaties van levensmiddelen (Hart in Aktie met Wendy van Dijk en Resto van Harte, dat gratis maaltijden verzorgde voor ouderen).
- De inzet van spelers (Hou je Haags; opbrengst van de shirts ging naar de Voedselbank).
- Het faciliteren van een tijdelijke zorglocatie op het terrein van ADO Den Haag voor dak- en thuislozen met corona-gerelateerde ziekteverschijnselen.
- Het faciliteren van een testlocatie voor (potentiële) coronapatiënten bij het Cars Jeans Stadion.

Andere initiatieven die samen met (nieuwe) partners werden georganiseerd waren:

Spandoekenacties
De supportersgroepen Fansupport, FCDH en SV Haagsche Bluf staken diverse sectoren een hart onder de riem in de coronaperiode. Dat deden ze met mooie spandoeken, die stuk voor stuk ontworpen werden door 'Patrick Artdrenaline' en vaak Haagse Harry bevatten.

De spandoekenronde begon bij diverse ziekenhuizen in de Haagse regio en ging vervolgens verder langs verschillende beroepsgroepen en sectoren die getroffen werden door het coronavirus. Tientallen spandoeken werden opgehangen, onder meer bij veel verzorgingshuizen.

Najib's Muziekboeket
In samenwerking met de Focus en Fun Foundation en haar partners, zoals de Najib Foundation en Fonds 1818, werd Najib’s Muziekboeket georganiseerd, waarbij 10 zorglocaties in de regio Haaglanden werden bezocht. Familie en vrienden van bewoners van de zorglocaties (onder andere Florence en Respect) konden een muzieknummer aanvragen of een videoboodschap inspreken voor een opa, oma, vader, moeder, man, vrouw, vriend of vriendin. Najib Amhali was de gastheer en Alexander Broussard en Dennis van Hoorn verzorgden de muziek.

De Nationale Balkon Beweegdag
De eerste Nationale Balkon Beweegdag werd op vrijdag 29 mei op meer dan 150 woon-zorglocaties door heel Nederland gevierd. Het was een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met de VriendenLoterij en Menzis.

In Den Haag organiseerden Menzis en ADO Den Haag in de Maatschappij, samen met Silent Disco International, de beweegactiviteit bij zorglocatie ZeeWinde in Scheveningen. De bewoners kregen allemaal een koptelefoon en hoorden zo de muziek, de toespraken en trainer Kees die de bewegingen op de muziek voordeed, samen met de ADO Den Haag OldStars. Wethouder Kavita Parbhudayal sprak namens de gemeente Den Haag.

 

Silent Interaction
Met behulp van de techniek van Silent Disco International werden speciale doelgroepen in de Haagse regio bereikt om met muziek, gedichten en verhaaltjes contact te maken met elkaar. En contact was mogelijk via koptelefoons die iedereen kreeg uitgereikt, zodat er geen direct contact nodig is. Vier locaties werden bezocht waarbij ruim 100 deelnemers een ‘stil’ muziekmoment hadden.

ADO Den Haag Clinics
Na ruim twee maanden werden de restricties om samen te sporten in de buitenlucht versoepeld en kon ADO Den Haag in de Maatschappij weer enkele clinics verzorgen waarbij rekening werd gehouden met 1,5 meter afstand voor volwassenen.

Er werden clinics georganiseerd bij s.v. Quick Steps, PGS Vogel (G-voetbalteam), HVV Laakkwartier (cliënten Parnassia) en het Haags Sportkwartier (jongeren uit de wijk Escamp). Ondanks de moeilijke opstart van de buitenactiviteiten werden er ruim 100 deelnemers aangezet om weer meer te bewegen!

 

FACT:
Honderden inwoners van de regio Haaglanden en vele deelnemers van de maatschappelijke projecten werden tijdens de coronatijd bereikt door ADO Den Haag om ondersteuning te bieden aan kwetsbare doelgroepen in een tijd dat men weinig contact met naasten kon hebben.

corona flashback