Nieuws

Wat is diversiteit precies? Wat verstaan we daar onder? Met die vraag begonnen Paul Martin Raspe en Thijs Smeenk, workshopleiders bij de John Blankenstein Foundation, de twee bijeenkomsten voor jeugdteams bij ADO Den Haag.

Lengte, huidskleur, afkomst en geloof waren wat woorden die te horen waren. Vormen van diversiteit waar we in de maatschappij mee te maken hebben en zeker ook in de voetbalwereld. Bij de jeugd van ADO Den Haag is dat niet anders. 'Het maakt ons bij ADO Den Haag niet uit. Donker, blond, lang of kort, zei Frans Danen, hoofd van de jeugdopleiding.

Maar als we diversiteit toespitsen op je geaardheid, hoe zit het dan precies? Waar moet je als eerste aan denken bij de term homoseksualiteit? Het bijzondere was dat die vraag bij de twee groepen hele verschillende associaties opriep. Bij de eerste groep, ADO onder 17, verschenen op het bord vooral woorden die als synoniem worden gebruikt voor homoseksueel (zoals mietje). In de navolgende workshop, voor ADO onder 16, werd het onderwerp wat breder gezien. Daar kwamen ook termen als regenboogvlag en gaypride naar voren.

De nodige spelers uit beide teams kennen mensen uit de eigen omgeving die tot de LHBT+ groep behoren, zoals familieleden of buren. Hoe het zou zijn als een ploeggenoot uit de kast zou komen, leverde verscheidene reacties op. Het zou aan de ene kant best ingewikkeld zijn, zo werd duidelijk. Maar ook te horen was: 'Ik vind dat iemand het gewoon moet kunnen zeggen'. Twee interessante bijeenkomsten, waarbij het bij de eerste sessie redelijk gesloten bleef en bij de tweede sprake was van een wat meer open sfeer.

Deze keer was gekozen om de sessies behoorlijk toe te spitsen op seksuele diversiteit. Een van de suggesties die werd gegeven was om het thema iets breder te trekken en wat interactiever te maken. Dat nemen we mee. In het geval van een rustige en timide groep werkt dat wellicht beter, al hebben we (om het echt goed te doen) dan langer nodig dan een uur. In het geval van een groep waar meer wordt gezegd en de sfeer wat opener is, is dat misschien niet nodig.

Wil je als club (seksuele) diversiteit ook beter bespreekbaar maken? We helpen graag. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verslag: John Blankenstein Foundation