Nieuws

Het Nederlandse team voor het WK walking football kent met Wout Jonker een doorgewinterde OldStar: actief betrokken vanaf het eerste uur, al meerdere jaren deelnemer bij de OldStars van ADO Den Haag, clubmanager bij de OldStars in Zoetermeer en betrokken bij de OldStars walking football-werkgroep in regio Haaglanden. “Ik heb OldStars enorm zien groeien in mijn regio”, deelt hij trots.

In zijn leven speelt voetbal vanaf jongs af aan een belangrijke rol. “In mijn tienerjaren speelde ik een aantal jaar in jeugdteams van ADO Den Haag. Later ben ik gaan zaalvoetballen, dat paste meer bij mij. Ik ben een mooi-weer voetballer. Aan zaalvoetbal heb ik tot in mijn dertigste gedaan. Toen was ik tijd niet actief met de bal. Totdat ik in aanraking kwam met OldStars.”

Aanraking

Die aanraking volgde bij zijn cluppie, ADO Den Haag. De club waar hij als rondleider actief was. En de club waar hij al zijn leven lang een seizoenkaart heeft. “ADO nam als een van de eerste Eredivisieclubs deel aan dit initiatief, toen nog in een pilotfase. Ik was een van de eerste deelnemers dus je kunt zeggen dat ik vanaf het begin bij de vorm betrokken ben geweest. Dan is het heel leuk om te zien welke groei het nu doormaakt.”
  Walking football, dat is toch iets voor mensen met een rollator, kreeg hij toen regelmalmatig naar zijn hoofd geslingerd. Verschillende personen heeft hij later toch zien deelnemen aan het spelletje. “Je moet het echt spelen voordat je er een goed oordeel over kunt vellen, het spel gaat sneller en dynamischer dan veel mensen denken.”

Groeiende vriendengroep

Jonker heeft zijn team sterk zien groeien. De OldStars van ADO Den Haag tellen inmiddels ruim dertig spelers en een ‘satelietinitiatief’ onder de naam ADO Den Haag OldStars Scheveningen slaat ook aan. De teller van het aantal deelnemers staat daar op om en nabij twintig. 
“We hebben bij ADO Den Haag een hechte vriendengroep. Die vriendschap betekent veel voor de deelnemers. Ook voor mij. Naast dat we het spelletje spelen, doen we ook buiten het veld dingen met elkaar. We hebben al eens gezamenlijk een voetbalwedstrijd bezocht en een barbecue georganiseerd”, spreekt hij honderduit.
OldStars walking football brengt hem niet alleen plezier en nieuwe vriendschappen. Jonker heeft last van astmatische bronchitis en zijn longarts ziet de positieve effecten van zijn beweegdrift. “In de afgelopen jaren is de conditie van mijn longen beter geworden. Je zou het omgekeerde verwachten op mijn leeftijd. Ik denk dat het vele bewegen daar een belangrijke rol in speelt.”

Zestig procent OldStars

Als hij met andere ouderen het gesprek aangaat over OldStars walking football, bespeurt hij een paar belangrijke dingen. “Ouderen vinden de sportschool over het algemeen niets. Daar zien ze tegenop. Het teamgevoel en de laagdrempeligheid bij dit spelletje werkt aanstekelijk.”
Gevraagd naar de hoeveelheid tijd die Jonker steekt in het spelletje, klinkt het stellig: “Ongeveer zestig procent van mijn tijd gaat eraan op. Je kunt wel zeggen dat ik het adem. Ik werk overigens niet meer. Verder reis ik graag en organiseer ik graag reizen. Vooral naar mijn favoriete vakantieland, de Verenigde Staten. Een cijfer voor mijn leven? Ik geef het echt een 9,5.”

Anton Nijboer (projectmanager ADO Den Haag in de Maatschappij) over Wout Jonker:  “Wout Jonker speelt een belangrijke rol in het maatschappelijke gebeuren van de ADO OldStars. Zijn sociale inslag zorgt ervoor dat nieuwkomers zich meteen op hun gemak voelen! Hij is verder sportief, betrokken, competitief, oplossingsgericht, beetje eigenzinnig en neemt volop initiatief. Wout is aanspreekpunt voor ADO Den Haag in de Maatschappij én voor alle deelnemers. En met zijn organisatietalent lopen alle activiteiten en toernooien op rolletjes!”“Ook neemt hij persoonlijk contact op met de ADO OldStars of gaat hij bij ze op bezoek als het een keer niet zo goed gaat, vanwege ziekte of een blessure. Kortom, een duizendpoot die goud waard is voor de ADO Den Haag OldStars en met recht het Nederlands team op de WK walking football vertegenwoordigt!”

Deze week presenteert www.oldstars.nl iedere dag een speler van het Nederlands team dat aankomend weekend afreist naar Bristol voor het WK walking football. De aftrap is voor Wout Jonker.