Nieuws

DEN HAAG – Bij het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag is deze week het energiesysteem opgeleverd dat een laadplein, energieopslag en duurzame productie met elkaar combineert. Op woensdag 25 april werd het energieopslagsysteem met een grote hijskraan op de fundering geplaatst. Dit was het laatste nog te realiseren element van deze unieke geïntegreerde energieoplossing.

Het opslagsysteem wordt de komende maanden uitvoerig getest en naar verwachting aan het begin van de zomer in gebruik genomen. Het project is uitgevoerd door ADO Den Haag, Scholt Energy Control, Alfen, Stedin en de gemeente Den Haag.

Eerder deze maand werden er al twintig Alfen-laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst. In de huidige selectie van ADO Dan Haag rijden Édouard Duplan en Erik Falkenburg elektrisch. 2016 werd het dak van het stadion al voorzien van zonnepanelen. Door de plaatsing van een grote batterij, kan daar nu optimaal gebruik van worden gemaakt.

De gerealiseerde smart grid-oplossing bij het stadion laat de toekomst van de energiemarkt zien, waarin sturing van vraag- en aanbod steeds belangrijker wordt. Door gebruik van een batterij kan de overdag geproduceerde zonne-energie 's avonds worden gebruikt, wanneer dit het hardst nodig is. Bijvoorbeeld om het stadion te verlichten en het toenemende aantal elektrische voertuigen van de bezoekers op te laden. Ook wordt de druk op het netwerk verminderd, wanneer een groot aantal voertuigen op hetzelfde moment en op dezelfde locatie aansluiten om op te laden.