Nieuws

Op dinsdag 15 oktober 2024 vond de certificaatuitreiking plaats op RKBS De Regenboog in Den Haag, waar leerlingen deelnamen aan het project ‘De Held’. Dit project richtte zich op belangrijke maatschappelijke thema's zoals pesten, racisme en discriminatie. Vier weken lang leerden de kinderen hoe zij in moeilijke situaties, zoals bij pesten, zelf de juiste keuzes kunnen maken en hiermee het beste om konden gaan.

Wat deze lessen extra bijzonder maakte, was de koppeling met de actualiteit in het voetbal. Tijdens het programma werden de kinderen geconfronteerd met voorbeelden van racisme en discriminatie uit de voetbalwereld, waaronder de gebeurtenis rondom Mendes Moreira bij de wedstrijd van Den Bosch tegen Excelsior. Deze pijnlijke gebeurtenissen dienden als aanleiding voor gesprekken over hoe racisme ook in het stadion voorkomt, en hoe clubs, spelers en supporters daar samen tegen kunnen optreden. De kinderen leerden niet alleen over de gevolgen van dit gedrag, maar ook hoe belangrijk het is om dit bespreekbaar te maken, zowel op als buiten het veld.

Voor ADO Den Haag, een club met een sterke band met haar stad en supporters, was het belangrijk om ook hun verantwoordelijkheid hierin te laten zien. Naast de aanwezigheid van spelers als Steven van der Sloot, Elias Mohammad en Dano Lourens bij de certificaatuitreiking, hadden andere spelers en speelsters van de club voorafgaand aan de lessen videoboodschappen ingesproken. In deze boodschappen bespraken zij deze onderwerpen kort, spoorde de kinderen aan hun best te doen in de lessen en vertelde de noodzaak om op te staan tegen racisme en discriminatie, zowel binnen als buiten het veld.

Tijdens de certificaatuitreiking zelf was de spanning voelbaar. De kinderen hadden aan het begin van de les vragen opgesteld voor de spelers, specifiek gericht op thema's zoals racisme en pesten. Toen de spelers de klas binnenkwamen, werden zij ontvangen met nieuwsgierige en bewonderende blikken. De vragen die volgden, zoals "Wat vind jij van discriminatie?" en "Heb je ooit zelf met racisme te maken gehad?", zorgden voor waardevolle gesprekken. De openheid van de spelers maakte indruk op de kinderen, die beseften hoe belangrijk het is om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken, zowel in hun eigen omgeving als in de sportwereld.

Na de vragenronde brak het moment aan waar de kinderen lang op hadden gewacht: de certificaatuitreiking. Eén voor één werden de leerlingen naar voren geroepen om hun certificaat in ontvangst te nemen, uitgereikt door de speler die hun klas bezocht. Foto’s werden gemaakt, de kinderen kregen goodiebags met een wedstrijdkaartje en een bidon, en de sfeer zat er goed in.

Eén van de leerlingen keek naar zijn certificaat en vroeg trots: "Zijn wij nu écht de nieuwe Helden van ADO Den Haag?". Één van de spelers, Dano Lourens, antwoordde met een brede glimlach: "Ja, zeker!" Waarop de leerling enthousiast reageerde: "En mogen we ook nog naar een wedstrijd?" Dano grapte: "Alleen als je ons goed aanmoedigt en hard juicht!". De leerling straalde en de klas barstte in gejuich uit. Hierna werd nog een groepsfoto gemaakt met de speler en de hele klas. 

De impact van het project op de kinderen was duidelijk voelbaar. Het programma heeft niet alleen bewustwording gecreëerd, maar de kinderen ook geïnspireerd om zelf een verschil te maken. Het besef dat ze, net als hun helden op het veld, een actieve rol kunnen spelen in het tegengaan van racisme en discriminatie, zorgde voor een gevoel van verantwoordelijkheid en kracht.

Na de uitreiking volgde het hoogtepunt van de middag: een potje voetbal met de spelers in de gymzaal. De kinderen speelden vol overgave tegen én samen met de spelers van ADO Den Haag. Het plezier spatte eraf. Na afloop werden er handtekeningen uitgedeeld door de spelers, op allerlei voorwerpen. Van ballen en shirts tot zelfs schoenen en armen.

Dankzij deze geslaagde middag zijn de leerlingen van RKBS De Regenboog niet alleen trots op hun certificaten, maar voelen zij zich ook de nieuwe Helden van ADO Den Haag. Klaar om het goede voorbeeld te geven, zowel op als buiten het veld.

Wil je met jouw school ook deelnemen aan dit belangrijke ‘De Held’ project? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..