Nieuws

Op ADO Den Haag Jeugdcomplex De Aftrap werd door bijna 60 kinderen met diabetes naar hartenlust gevoetbald. Kinderen tussen de 7 en 17 jaar voetbalden fanatiek en leerden naast een aantal trucjes op het veld ook meer over sporten met diabetes.

De clinic werd georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation in samenwerking met de ziekenhuizen in de omgeving en gastheer ADO Den Haag. Kinderen met diabetes type 1 kwamen samen met hun ouders naar deze middag om meer te leren over sporten met diabetes door voorlichting en door het vooral te gaan doen. Onder begeleiding van trainers van ADO Den Haag, volgden zij een training. Diabetesverpleegkundigen van Ziekenhuis JKZ waren aanwezig om de kinderen en ouders te begeleiden en medewerkers van de Bas van de Goor Foundation beantwoordden vragen over sporten en diabetes.

ADO Den Haag Clinic

Trainers Mark en Kamran hadden oefeningen uitgezet en werden geassisteerd door Rens, Zee en Marik. In twee groepen van 30 kinderen, in de leeftijdsgroepen 7-11 jaar en 12-17 jaar, werd enthousiast aan de oefeningen begonnen. Mascotte Storky was aanwezig voor foto’s en om de kinderen een schouderklopje te geven! De paar druppels regen maakten geen verschil en de voetbalclinic werd afgerond met een partijvorm. De reacties van spelers, speelsters en ouders waren overweldigend, en met een bidon van Bosman en voor de jongsten een Storky sleutelhanger en ADO Kids magazine ging iedereen tevreden naar huis.

Over diabetes en sporten

In Nederland hebben ruim 10.000 kinderen diabetes type 1 en zij moeten zelf hun bloedglucosewaarden op peil houden. Bewegen en sporten is voor kinderen goed, en zeker voor kinderen met diabetes. Maar sporten kan ook lastig zijn, omdat je bloedsuikers omhoog of omlaaggaan. Het lichaam maakt bij mensen met diabetes type 1 geen insuline aan, waardoor zij handmatig hun bloedsuikerwaardes moeten controleren en zichzelf meerdere malen per dag insuline moeten toedienen. Sommige kinderen doen dat met een insulinepomp die zij dag en nacht bij zich dragen, anderen spuiten meerdere malen per dag een injectie.

2024 05 26 clinicbvdgf 020

Bas van de Goor Foundation

De Bas van de Goor Foundation organiseert activiteiten zoals deze clinics om kinderen met diabetes te laten ervaren dat bewegen en sporten heel goed voor je is en ook goed samengaat met diabetes. Om dat te laten ervaren, andere kinderen met diabetes te ontmoeten en veel plezier aan sporten te beleven, is een clinic een goede eerste stap. Veelal komen de kinderen ook nog naar een meerdaags evenement van de Bas van de Goor Foundation om langere tijd actief te zijn en meer te leren over hun diabetes.