Nieuws

Op dinsdag 27 februari en dinsdag 5 maart vonden de eerste certificaatuitreikingen van De Held van 2024 plaats bij SBO Het Avontuur en RKBS De Regenboog. Selectiespelers Jerry van Wolfgang, Amir Absalem, Matteo Waem, Gylermo Siereveld en Maikey Houwaart waren aanwezig op deze scholen. Door hun betrokkenheid tonen deze sporters niet alleen hun talent op het veld, maar ook hun toewijding voor positieve impact buiten de velden.

Inzetten tegen pesten, discriminatie en racisme

De Held is een scholenproject dat ondertussen meer dan 27 jaar wordt uitgevoerd in basisscholen uit de regio Haaglanden. Het concept gaat over het feit dat voetbalspelers helden zijn van de supporters, maar dat kinderen ook helden kunnen zijn door zich actief in te zetten tegen pesten, discriminatie en racisme. We leven in een maatschappij waar mensen en landen regelmatig met elkaar in conflict zijn en waar incidenten van racisme en discriminatie nog alomtegenwoordig zijn. ADO Den Haag wil daarom een bijdrage leveren om de toekomstige generaties te leren over hoe ze op een meer inclusieve manier met elkaar kunnen omgaan. Via dit project wil de club kinderen klaarstomen als de nieuwe ‘Helden’ van de regio die mee kunnen strijden voor een meer vreedzame gemeenschap.

Certificaatuitreikingen

De certificaatuitreikingen bij SBO Het Avontuur en RKBS De Regenboog werden allebei afgetrapt met een opdracht voor de leerlingen om vragen op te stellen voor de ADO Den Haag spelers. De leerlingen hebben vier uitgebreide lessen gehad over pesten, discriminatie, racisme, geloof en wereldculturen en elk traject wordt afgesloten met een certificaatuitreiking. Na geduldig wachten kwamen de spelers aan op de basisscholen. De binnenkomst van de spelers wekt altijd grote enthousiasme op bij de groepen. Er kwamen verschillende vragen voor de spelers naar boven. “Heb jij weleens pesten meegemaakt?” “Maak jij wel eens discriminatie mee bij de voetbal?” “Wat betekent respect voor jou?” Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen die gingen over de besproken onderwerpen. Ook kregen de leerlingen de kans om een aantal persoonlijke vragen te stellen aan de spelers. Verder vroeg één leerling of de spelers haar voetbalschoenen konden signeren. Daarna volgde een lange rij met kinderen die elk een handtekening wilden op zowel notieboekjes, bidons en gymtassen.

Voetballen met en tegen ADO-spelers!

Na de kleine ‘persconferentie’ en de handtekeningsessie was het tijd voor de certificaatuitreiking. De deelnemers kregen elk een certificaat en goodybag die ze persoonlijk in ontvangst mochten nemen van de spelers. Een fotomoment met de spelers werd ook op een enthousiaste manier ontvangen door de leerlingen, hoewel enkele toch wel heel verlegen waren! Na het fotomoment is het steeds tijd voor de apotheose van de dag: voetballen tegen de spelers van ADO Den Haag! De wedstrijden werden op een fanatieke wijze gespeeld met en tegen spelers van ADO Den Haag. Het was een echte voetbalfestijn met weergaloze acties en prachtige doelpunten die elkaar afwisselden. Natuurlijk stond sportiviteit wel centraal op het programma en de partijen werden op een vriendschappelijke manier afgerond. De dag werd afgesloten met leuke groepsfoto’s en de leerlingen gingen hierna met een gymtas vol herinneringen huiswaarts om hun ouders te vertellen over deze spannende dag.