Nieuws

Op dinsdag 12 december vonden de laatste twee certificaatuitreikingen van De Held van 2023 plaats bij CBS De Elout en RKBS De Drie Linden. Eerder vonden al twee certificaatuitreikingen plaats bij RKBS Jeroen en De Tandem. Selectiespelers Daryl Werker, Rafael Struick, Bart van Hintum, Jort van der Sande, Tim Coremans, Silvinho Esajas en Kilian Nikiema waren allemaal aanwezig op de scholen om de kinderen het belang van respect, inclusie en een positieve klassfeer bij te brengen.

Na vier uitgebreide lessen over pesten, discriminatie, racisme, geloof en wereldculturen werden de trajecten binnen alle scholen van de eerste periode afgerond met een certificaatuitreiking. Bij aanvang van deze laatste bijeenkomst kwamen al meteen een paar vragen vanuit de leerlingen: “Welke spelers komen vandaag naar onze school? Wanneer komen ze? Welke positie spelen ze?” Alle leerlingen waren razend enthousiast over het spelersbezoek en om hier op in te spelen kregen ze allemaal de tijd om tien vragen op te schrijven. Hierna namen de jongeren deel aan een interactieve workshop van de Anne Frank Stichting. Deze workshop maakt de kinderen bewust, via situationele vraagstukken, welke keuzes je allemaal hebt in situaties waarin dat mensen gepest of gediscrimineerd worden.

Rond 14.00 uur werd het geduld van de leerlingen beloond met de komst van de ADO Den Haag spelers. Bij De Tandem kwam Daryl Werker en Rafael Struick op bezoek, bij RKBS Jeroen was het Bart van Hintum, bij CBS De Elout kwamen Jort van der Sande en Tim Coremans de leerlingen toespreken en bij RKBS De Drie Linden waren Silvinho Esajas en Killian Nikiema de eregasten.
Bij elke school waren de leerlingen heel erg goed voorbereid en hadden ze een heel arsenaal aan vragen klaarstaan om de spelers het vuur aan de schenen te leggen. De vragen luidden als volgt: “Werd je zelf ook gepest? Heb je zelf iemand gepest? Hoe gaan ADO Den Haag spelers om met pestgedrag? Wat vind jij van pesters? Wat betekent volgens jou racisme?”. Hele belangrijke vragen dus! De spelers gaven aan dat ze zelf ook regelmatig pestgedrag hebben gezien, maar dat dit binnen ADO Den Haag totaal niet geaccepteerd wordt. Hierna kregen de leerlingen de kans om iets meer persoonlijke vragen te stellen. “Wie is jouw lievelings-Kardashian? en Wat is jouw nummer?” waren enkele ludieke vragen die gesteld werden door de leerlingen met het uitbreken van gelach als gevolg.

Na het vragenmoment kregen de deelnemers allemaal hun welverdiende certificaten uit handen van de spelers. Er was ook meer dan genoeg tijd om samen met elkaar op de foto te gaan. Aan de echte afsluiting van alle trajecten kan een partijtje voetbal natuurlijk niet ontbreken en de spelers van ADO Den Haag hadden hun handen vol met de talentvolle kinderen van alle scholen.

De medewerkers van De Tandem, RKBS Jeroen, CBS De Elout, RKBS De Drie Linden en de selectiespelers van ADO Den Haag Daryl Werker, Rafael Struick, Bart van Hintum, Jort van der Sande, Tim Coremans, Silvinho Esajas en Kilian Nikiema worden bedankt voor hun inzet tijdens de certificaatuitreikingen van De Held.