Nieuws

Oktober 2013, drie clubs uit de Eredivisie starten met een nieuwe tak van voetbal, namelijk Walking Football. Overgewaaid uit Engeland en opgestart door de stichting Meer dan Voetbal in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, en met PSV, RKC Waalwijk en ADO Den Haag als eerste clubs. De bedoeling van het project is om ouderen in beweging te krijgen (en te houden) en nieuwe contacten te leggen, oftewel Beweging èn Beleving!

Grijzer en strammer, maar nog steeds fanatiek

Om 10 jaar OldStars te vieren werd een mini-toernooi georganiseerd met de drie clubs van het eerste uur. Op het complex van SV Leidschenveen was ADO Den Haag vertegenwoordigd met drie teams van de huidige OldStars en een team van oud-ADO spelers waaronder Karel Bouwens en Ron van Baaren. RKC Waalwijk en PSV hadden hun huidige walking football teams gestuurd. Coffee on Wheels zorgde voor een goede start van de middag.
Bij ADO Den Haag deden acht OldStars mee die er in oktober 2013 ook bij waren! Wel iets grijzer, strammer en steviger, maar nog even enthousiast en fanatiek!
Alsof de tijd had stilgestaan verrichtte ADO-icoon Lex Schoenmaker wederom de aftrap van het toernooi. Er werd zonder scheidsrechters gespeeld en alle deelnemers genoten van het speciale spelletje. De uitslagen werden niet genoteerd, maar volgens de oud-ADO spelers waren zij de kampioen. Eigenlijk waren zij dat ook aan hun stand verplicht….

Van drie naar 400 walking football teams

Na het toernooi vertrok iedereen naar het Bingoal Stadion voor het vervolg van het programma. Eerst bijpraten aan de ‘OldStars tafel’, vol met prijzen, vaantjes en foto’s van 10 jaar OldStars, daarna werd de borrel officieel geopend door ADO Directeur Natascha van Grinsven-Admiraal. Er werd vervolgens een presentatie gegeven over ‘hoe het begon’ bij ADO Den Haag en de ontwikkeling van OldStars in de periode 2013 – 2023. Van drie walking football teams naar 400 teams, en van voetbal naar vele andere OldStars sporten voor ouderen.
In de presentatie was natuurlijk ruimte voor de hoogtepunten voor ADO Den Haag: twee keer de Nederlands kampioensschaal gewonnen bij het walking football! Maar het werkelijke hoogtepunt is misschien wel de sociale kant van het OldStars project met speciale ontmoetingen, demonstratiewedstrijden, bezoeken aan zorgcentra, lief & leed, helpen in campagnes en andere maatschappelijke projecten. Saamhorigheid, voetbalhumor en plezier zijn de kernbegrippen van het project OldStars en dat laten de deelnemers wekelijks zien.

Kampioenschalen voor PSV en RKC Waalwijk

Wout Jonker, ADO Den Haag OldStar van het eerste uur, riep Harry Lubse (oud-prof) en Loek Weimar (trainer) van PSV, Jan de Werd van RKC Waalwijk en Simon van der Schee van ADO Den Haag op het podium voor enkele vragen uit 10 jaar OldStars. Als afsluiting werd een kopie van de kampioensschalen uitgereikt aan RKC Waalwijk en PSV. Ook zij hebben deze schalen meer dan verdiend voor hun inspanningen om ouderen in beweging te krijgen!

De speciale bijeenkomst werd afgesloten met een buffet en rondleiding voor de gasten uit Eindhoven en Waalwijk. De conclusie was duidelijk: Dit moeten we vaker doen! En niet 10 jaar wachten. Volgend seizoen gaat RKC Waalwijk het OldStars 11 jaar toernooi organiseren en in 2025 is PSV aan de beurt voor OldStars 12 jaar!!

De volgende organisaties worden bedankt voor hun aanwezigheid en/of bijdrage aan het OldStars 10 jaar evenement: Nationaal Ouderenfonds, gemeente Den Haag, SV Leidschenveen, KNVB, Haaglanden TV, bestuur ADO Den Haag in de Maatschappij, Coffee on Wheels en oud-deelnemers/trainers OldStars.
Speciale dank gaat uit naar fotografe Marianne Walhout-Diependaal en filmer Rob van de Graaf van BlindVision.