De Held bestaat inmiddels meer dan 25 jaar is en daarmee het oudste maatschappelijke project van ADO Den Haag. Dit project richt zich op schoolkinderen uit groepen 7 en 8 en bestond oorspronkelijk uit een eenmalige les over pesten, racisme, discriminatie, geweld en homofobie en hierbij waren steeds selectiespelers aanwezig. Sinds 2022 is De Held een initiatief dat vier lessen en één certificatenuitreiking omvat, om zo meer verdieping te geven over de verschillende onderwerpen.

Kerncijfers
Tijdens het seizoen 2022-2023 werd voor het eerst de nieuwe versie van De Held gedraaid met tien scholen uit de regio Haaglanden. In totaal werden er 63 lessen uitgevoerd voor 317 unieke leerlingen wat resulteerde in 1355 unieke contactmomenten en 2063 contacturen met de doelgroep. Verder werd er een 0- en 1-meting afgenomen bij de deelnemers om de bewustwording over de onderwerpen te meten. Er is sprake van een lichte verbetering m.b.t. de bewustwording bij een groot deel van de deelnemers, maar vanaf seizoen 2023-2024 wordt er meer ingezet op het meten van het empathisch vermogen van de kinderen.

infographic deheld

SDG’s
De Held heeft raakvlakken met vijf van de internationaal gestelde Sustainable Development Goals (SDG’s), waaronder 4) Kwaliteitsonderwijs, 5)Gendergelijkheid, 10)Ongelijkheid verminderen, 16)Vrede, justitie en publieke diensten en 17)Partnerschap om doelstellingen te bereiken. De meeste impact wordt behaald op SDG’s 5, 10 en 16 omdat de onderwerpen van de lessen rechtstreeks inspelen op deze maatschappelijke kwesties.

Feedback van scholen
De scholen die deelnamen aan een traject van De Held tijdens het afgelopen seizoen waren uitermate tevreden over de kwaliteit van de uitvoering van het project. Eén school vermeldde dat “de lessen van De Held heel interessant en leerzaam zijn” en een andere school gaf aan dat “de onderwerpen goed aansloten bij het leeftijdsniveau”. Op basis van de evaluaties worden er verbeteringen voor het project opgesteld en deze worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat tijdens het 2023-2024 seizoen het project met nog meer kwaliteit uitgevoerd kan worden.

Interesse?
Lijkt dit project iets leuks voor jouw school? Stuur dan een mail naar de projectcoördinator voor De Held, Lewis Walker (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).