ADO Den Haag 2 - 1 SC Heerenveen
  • Eredivisie Vrouwen
  • Vrijdag 09 september 2016 19:30u
ADO Den Haag Vrouwen heeft vrijdagavond haar eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen met een verdiende overwinning afgesloten. SC Heerenveen kwam voor rust tegen de verhouding in op voorsprong, maar de club uit de Residentie stelde in de tweede helft orde op zaken: 2-1.
De aanvallende intenties van ADO Den Haag Vrouwen waren al vanaf de eerste minuut zichtbaar. SC Heerenveen werd teruggedrongen op haar eigen helft, al hield het haar achterste linie compact. Daardoor moest de thuisploeg lange tijd slechts genoegen nemen met een paar halve mogelijkheden. Zo ontstond er gevaar toen doelvrouw Roxanne Barker een voorzet van Nance van der Meer niet klemvast hield en krulde Victoria Pelova de bal luttele centimeters over het doel.

Ook na het eerste kwartier bleef de thuisploeg de duimschroeven aandraaien. Pia Rijsdijk was tot tweemaal toe dicht bij de openingstreffer. SC Heerenveen moest het slechts hebben van een dood spelmoment in de 29ste minuut. Een indirect genomen vrije trap kwam op de rechterflank terecht bij Simone Kets, wiens voorzet keepster Jennifer Vreugdenhil dwong om een uiterste krachtsinspanning te leveren. ADO Den Haag Vrouwen nam vervolgens het heft weer in handen. Nadine Noordam zorgde voor dreiging met respectievelijk een schot in de korte hoek en een kopbal uit een hoekschop.
Een kleine tien minuten voor het rustsignaal schoot Vesna Veltrop de bal vanaf een meter of dertig snoeihard op de lat, een inzet die zeker een doelpunt had verdiend. Een cruciale misser ook, want uit de daaropvolgende tegenaanval kwam SC Heerenveen onverdiend aan de leiding. Jassina Blom vormde het eindstation van een knap opgezette aanval over de grond. Vreugdenhil had geen antwoord op haar uitgekiende lob vanaf de rand van het strafschopgebied: 0-1.

De thuisploeg schoot na de theepauze messcherp uit de startblokken. Op aangeven van Noordam kwam de bal in de eerste minuut na rust terecht bij Van der Meer, die oog-in-oog met Barker over het doel schoot. Nog geen minuut later kwam Pelova in balbezit na een fraai opgezette aanval via Maartje Looijen en Rijsdijk. Helaas belandde het schot langs de verkeerde kant van de rechterpaal. Gelukkig viel de verdiende gelijkmaker later alsnog. Vijf minuten na de tijdelijke onderbreking kreeg Rijsdijk de bal op links bij Van der Meer, die met een geplaatst schot in de verre hoek de Friese verdediging wist te verrassen: 1-1.
De formatie uit de Hofstad bleef doordrukken en werd nog in het eerste kwartier na rust gevaarlijk via Rijsdijk en Looijen, die Barker tot handelend optreden noopten. Niet veel later stuitte Pelova al counterend op Barker, die met een duik redding moest brengen. De rebound leek gevaarlijk te worden, maar Rijsdijk raakte in balbezit jammer genoeg uit balans in een duel met haar directe opponent. Aan de andere kant van het veld lukte het het mak ogende SC Heerenveen eenmaal om gevaarlijk te worden. Vreugdenhil hield een afstandsschot van Kets keurig uit haar doel.

Halverwege de tweede helft was het dan eindelijk zover: ADO Den Haag Vrouwen pakte een verdiende voorsprong! Rijsdijk brak door op de rechterhelft en gaf de bal aan Pelova, wiens schot via Carmen Simonis in het doel van SC Heerenveen belandde: 2-1. Doordat Simonis de bal raakte, kwam Barker op het verkeerde been te staan. De bal stuiterde rustig in het doel. Aan het spelbeeld veranderde daarna weinig meer. De ooievaars bleven druk zetten en kansen creëren, SC Heerenveen hield tegen. Doelpunten vielen er echter niet meer. Derhalve zijn de groengelen nog zonder puntverlies in de Eredivisie Vrouwen.

ADO Den Haag Vrouwen – SC Heerenveen 2 – 1 (0 – 1)

Scoreverloop: 38. Jassina Blom 0-1, 50. Nance van der Meer 1-1, 71. Carmen Simonis 2-1

Gele kaart: 55. Laura Strik, 90. Jassina Blom, 90+1 Lieke Huls

Scheidsrechter: Stefan de Groot