Samen voetballen verbroedert en zorgt voor een betere gezondheid. Het was het thema van de Meidenvoetbaldag die vrijdag werd gehouden, tegelijk in alle acht steden met een team van de Eredivisie Vrouwen.

De inschrijving voor de clinics, gegeven door de speelsters uit de hoogste vrouwencompetitie, was binnen mum van tijd gesloten door het grote enthousiasme. ,,Erg leuk om te zien dat zoveel meiden zich hebben opgegeven. Het geeft aan hoe populair meidenvoetbal is”, zegt Priscilla Janssen, manager Eredivisie Vrouwen. ,,Het is niet voor niets de snelst groeiende tak van sport.”



De grote belangstelling zorgt voor een roze gloed op het veld van Die Haghe in Den Haag. ‘Because I’m a girl’, prijkt op de shirts van de meiden die enthousiast bezig zijn met een warming-up. Af en toe kijken ze met een schuin oog naar de speelsters van ADO Den Haag die zich verzamelen rond de middencircel op het veld. Wanneer de vertegenwoordigster van Plan Nederland met de yell ‘girls kwartiertje’ de middag heeft geopend, verzamelen alle meiden zich bij hun team en luisteren muisstil naar de aanwijzingen van de speelsters van ADO Den Haag.



Op het achterste veld komen de jongste meiden in actie. De oefeningen variëren van simpele partijtjes tot meer ingewikkelde afwerkvormen. Bij de strafschoppen staat een meisje, Steffi genaamd, de ballen één voor één in de kruising te peren. Terwijl de andere meisjes na een treffer trots naar hun pappa en mamma kijken, haalt zij voortdurend haar schouders op alsof het geen moeite kost. ,,Ach, zo moeilijk is het niet”, laat ze weten. ,,We schieten van heel dichtbij.”De roze shirts, iedereen was er blij mee en nam ze ook mee, ook deze meiden. Maar op de dag zelf, tijdens het voetballen, dat vonden ze echt niet kunnen, ze wilden per se in de kleuren van hún club spelen.

Sanne van 9 heeft andere problemen. Haar schoenen zijn te klein. Moeder Ditte Bloemendaal maakt zich zorgen. ,,Dat is niet best. We hebben geen tijd om nieuwe te kopen. Morgen om 9 uur sta je alweer op het veld.” Toch vermaakt ze zich opperbest. ,,Dit zijn leuke dagen. Normaal voetbalt ze alleen met en tegen jongens. Hier kan ze zich meten met andere meiden.”

Wim van Driel, vader van Kim (11) en Tessa (8) is het daar mee eens. ,,Met de jongens vinden ze het hartstikke leuk hoor. Het gaat altijd lekker snel. Maar op zo’n dag als vandaag kunnen ze zien waar ze staan.” Het altijd voetballen met jongens heeft wel gevolgen. ,,De oudste heeft geen vriendinnen, maar vriendjes.” Storky kon op een dag met 150 meiden natuurlijk niet ontbreken!

Op het veld voor de kantine spelen de oudere meisjes. Esther Scheenaard staat bij een partijspel. Ze heeft geluk. Bij ongelijke partijen mag ze ook zelf meedoen (geheel in stijl op roze schoenen). ,,Ja, dat is niet eerlijk”, luidt de logische reactie van een speelster van de tegenpartij. Binnen een mum van tijd staat dit team toch met 1-0 voor. Trots kijken de meiden naar Scheenaard. Dat hebben ze met goed samenspel, toch maar voor elkaar gekregen. Precies volgens het motto van Plan Nederland.

Met een compleet volgeboekt programma met ruim duizend enthousiaste jonge meiden kunnen de Eredivisie Vrouwen en Plan Nederland terugkijken op een geslaagde Meidenvoetbaldag. Alle acht betaald voetbalorganisaties uitkomend in de Eredivisie Vrouwen organiseerden samen met acht Tijd voor Sport voetbalverenigingen voetbalclinics voor meiden verspreid over het hele land.

Het was de eerste keer dat alle clubs die uitkomen in de Eredivisie Vrouwen gezamenlijk een dergelijke dag organiseerden. Ze deden dat in samenwerking met acht lokale amateurverenigingen, zogeheten Tijd voor Sport verenigingen aangezien ze door de KNVB extra worden ondersteund. Op alle locaties stonden Eredivisiespeelsters klaar om de deelnemers tijdens de clinics te begeleiden. Janssens: “We zijn erg tevreden over het resultaat van vandaag. Niet alleen de opkomst was erg goed, ook het enthousiasme van de Eredivisiespeelsters was geweldig. Door van de Meidenvoetbaldag een landelijk evenement te maken, zijn we in staat geweest om een heleboel meiden in contact te laten komen met voetbal.”

Bericht: KNVB