Makkelijk ging het niet, maar ADO Den Haag heeft gedaan wat het moet doen. De Hagenaars wonnen tegen Vitesse met 1-0 en stijgen daardoor naar de vierde plaats in de Eredivisie.

Verslag: Klaas-Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

Het was op papier de makkelijkste wedstrijd van vijf resterende duels in de Eredivisie. Maar uiteindelijk kostte het bloed, zweet en tranen om de zege over de streep te trekken. Was het de druk? Was het de afwezigheid van bepalende spelers? Of was het gewoon een mindere wedstrijd van de kant van de Hagenaars?
Feit blijft dat ADO Den Haag voor de derde keer op rij een overwinning kon vieren en dat nog geen enkele club, dus ook Vitesse ondanks de 3-1 thuiszege niet, in staat was om in een seizoen zes punten tegen de groen-gelen te oogsten.

Een gehavend ADO Den Haag, dat de feestelijke onthulling van de naam Kyocera Stadion met een goede prestatie wilde omlijsten, kon maar moeilijk zijn stempel op de wedstrijd drukken. Het vreemdelingenlegioen van Vitesse, met maar twee spelers die er in de eerste onderlinge confrontatie in Arnhem bij waren, schroomde er niet voor om zes man tegen het eigen strafschopgebied te parkeren. Op dat moment werd wel duidelijk dat de aanvallende krachten van Charlton Vicento, Lex Immers en vooral Wesley Verhoek (allen geschorst) behoorlijk gemist werden. Nu moest Jens Toornstra zo goed en zo kwaad het ging de rechtsbuitenpositie invullen.
Tot kansen kwam het, mede door het slordige spel aan beide kanten, lange tijd niet. Vitesse had de beste mogelijkheid toen Nemanja Matic, na een combinatie tussen Ismail Aissati en Wilfried Bony, alleen voor Gino Coutinho kwam. De ADO Den Haag-doelman behoedde met de benen zijn ploeg voor een achterstand. Toen het halfuur naderde hield ADO Den Haag het hoofd er goed bij. Na een verre inworp van Pascal Bosschaart verlengden Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik de bal met de schedel. Bij de tweede paal sprong Danny Buijs hoger dan de verdedigers en kopte de bal langs de uitlopende doelman Eloy Room: 1-0.



Invaller Davy Pröpper kreeg nog een kans namens Vitesse, maar Coutinho liet zich door het schot van de middenvelder niet verrassen. In de tweede helft kwam ADO Den Haag steeds minder aan voetballen toe. De Hagenaars liepen veel achteruit en hadden geen controle op het middenveld meer. De Arnhemmers zochten iets meer de aanval en kregen via Aissati en Bony doelpogingen, maar Coutinho was attent.
Kubik kwam na een steekpass van de uitblinkende Timothy Derijck alleen voor de keeper maar via een Vitesse-been belandde de bal naast het doel. ADO Den Haag probeerde de wedstrijd vakkundig uit te spelen en slaagde daar met hangen en wurgen in. Chris Kum gooide zich met gevaar voor eigen leven voor Marco van Ginkel, zodat de jonge aanvaller de gelijkmaker niet kon aantekenen.
In de negentigste minuut had Kubik de score moeten verdubbelen. Na een uittrap van Coutinho zette Bulykin een tegenstander weg en gunde de kans aan de linksbuiten. Maar de Slowaak schoot de grote kans naast. Het is aan de zwakte van Vitesse te danken dat ADO Den Haag de wedstrijd uiteindelijk kon winnen. Maar door dit resultaat staan de Hagenaars wel op de vierde plek die recht geeft op directe plaatsing voor Europees voetbal. De groen-gelen worden op een punt door AZ gevolgd. Volgende week zaterdag, aanvang 20.45 uur, speelt de ploeg van John van den Brom in Alkmaar. Bij winst komt Europees voetbal, voor het eerst sinds 1987, wel heel dichtbij.

De Feiten:
Lex Immers, Wesley Verhoek en Charlton Vicento zijn geschorst. Chiro N’Toko is geblesseerd. Danny Buijs, Ahmed Ammi en Frantisek Kubik keren terug in de basis. Kevin Visser is zijn basisplek die hij tegen FC Utrecht had, kwijt en zit op de bank.
Voorafgaand aan het duel werden de letters van het Kyocera Stadion onthuld. Vanwege het schietincident in Alphen aan den Rijn wordt er een minuut stilte gehouden.

3. Gelegenheidsrechtsbuiten Jens Toornstra komt naar binnen en schiet met links. Doelman Eloy Room pakt eenvoudig.

6. Alexander Büttner schiet een vrije trap naast.

13. Ramon Leeuwin geeft vanaf links voor. Met het hoofd legt Danny Buijs de bal op Frantisek Kubik. De omhaal van de Slowaak gaat naast.

14. Ahmed Ammi raakt opnieuw geblesseerd en verlaat het veld. Kevin Visser is zijn vervanger, waardoor Leeuwin rechtsback wordt.

20. Tussen twee verdedigers tikt Buijs een voorzet van Leeuwin naast.

21. Na een combinatie tussen Ismaïl Aissati en Wilfried Bony komt Nemanja Matic vrij voor Gino Coutinho. De ADO Den Haag-doelman redt met de voeten.

25. De geblesseerde Marti Riverola wordt door Davy Pröpper vervangen.

26. Pröpper vloert Timothy Derijck en krijgt van scheidsrechter Jack van Hulten een gele kaart.

28. Bulykin en Kubik verlengen met het hoofd een verre inworp van Pascal Bosschaart. Bij de tweede paal kopt Buijs de bal langs de uitkomende Room: 1-0.

42. Coutinho redt op een schot van Pröpper.

44. Bony raakt Chris Kum in het gezicht in een kopduel en krijgt geel.

48. Een combinatie tussen Bony en Aissati wordt door de Ivoriaan te zacht ingeschoten.

55. Marco van Ginkel legt met het hoofd een bal klaar voor Aissati. De aanvoerder draait zich vrij, maar het schot is een prooi voor Coutinho.

58. Na een steekpass van Derijck schiet Kubik de bal via een vijandelijk been naast.

62. Roderick Gielisse vervangt Buijs.

78. Na een doeltrap van Coutinho kopt Bulykin de bal door. Kubik draait weg van zijn tegenstander, gaat richting het doel maar schiet over.

90. Na een uittrap van Coutinho ontdoet Bulykin zich van zijn tegenstander. De Rus gunt de meegelopen Kubik de kans, maar de Slowaak schiet naast.

90. Aleksandar Rankovic komt voor Kubik in de ploeg.

Karakteristiek:
ADO Den Haag-Vitesse 1-0 (1-0)
Scoreverloop: 28. Buijs 1-0
Scheidsrechter: Van Hulten
Gele kaarten: Pröpper, Bony (beiden Vitesse)
Toeschouwers: 14.700 (uitverkocht)
Opstellingen:
ADO Den Haag: Coutinho; Ammi (14. Visser), Derijck, Kum, Bosschaart; Buijs (62. Gielisse), Radosavljevic, Leeuwin; Toornstra, Bulykin, Kubik (90 Rankovic).

Vitesse: Room; Yasuda, Kashia,Van der Struijk, Büttner; Matic, Lopez, Riverola (25. Pröpper), Aissati; Van Ginkel, Bony.