News

&lsquo;Blijf op school en haal je diploma&rsquo;. Hoe zorg je ervoor dat deze boodschap aankomt bij jongeren? Door jongeren die daar zelf ervaring mee hebben, hun eigen verhaal aan andere jongeren te laten vertellen. <br />

Op donderdag 17 maart, 10.15 uur, dag van de leerplicht, zal minister van onderwijs Marja van Bijsterveldt aanwezig zijn om de jongeren persoonlijk succes te wensen en om samen met de jongerenteams af te trappen in het Kyocera Stadion in Den Haag. Dit is bijvoorbeeld het VSV ADO jongerenteam uit Den Haag/Leiden. De jongeren uit dit team gaat zich de komende maanden inzetten als rolmodel tegen voortijdig schoolverlaten.

Achtergrondinformatie:
In 2009 startte het eerste VSV- jongerenteam. En met succes! De VSV-jongerenteamleden spreken de taal van de leerlingen in de klas waardoor er veel sneller commitment plaatsvindt over het nut van het halen van een diploma.

Ambassadeurs coachen de teams
De jongeren van het ADO jongerenteam worden gecoached door ambassadeurs, oud-betaald voetbalscheidsrechter Dick Jol en ex- profvoetballers Rick Hoogendorp en Houssin Bezzai.

Samenwerking
De VSV- jongerenteams worden ingezet als instrument tegen voortijdig schooluitval. Het VSV-ADO jongerenteam is opgezet in samenwerking met Gemeente Den Haag, Gemeente Leiden, Sport United, ADO Den Haag, ROC Mondriaan, ROC ID College, ROC Leiden en het Ministerie van OCW.

Terugdringen van het aantal vsv-ers naar maximal 25.000
In het afgelopen schooljaar 2009-2010 is het aantal voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) dat zonder een diploma op minimaal startkwalificatieniveau de school verlaat gedaald naar 39.600 op landelijk niveau (voorlopige cijfers). Met deze daling zijn we op weg om de doelstelling van maximaal 35.000 voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) in 2012 te halen. In 2010 scherpte het kabinet Rutte-Verhagen de doelstelling aan tot maximaal 25.000 nieuwe voortijdig schoolverlaters in 2016.