Woensdagochtend 26 januari om 02.00 uur vertrok ADO Den Haag C2 naar de hoofdstad van Letland om daar te strijden om de Riga Cup 2011. Op de eerste dag werd er nog niet gevoetbald. Na een lange reis werd er gerust in het hotel en vervolgens 1,5 uur gestudeerd om ook het huiswerk af te krijgen. ’s Avonds ging het gehele elftal naar een ijshockey wedstrijd van Dinamo Riga tegen Dinamo Minsk. Een prachtige entourage met 10.000 uitzinnige supporters die de thuisploeg in een spannende wedstrijd met 4-3 zagen winnen. Een leuke bijkomstigheid was dat Mike Bakker die dag jarig was en uiteindelijk tijdens een time out werd toegezongen door alle supporters. Na deze leuke ervaring voor spelers en staf zocht men het hotel op om daar de eerste nacht door te brengen.

Op donderdag werd er een oefenwedstrijd gespeeld tegen Chisola Torino uit Italie. Dit elftal was namelijk ook al op woensdag in het hotel en daardoor konden dus beide ploegen nog vlak voor het toernooi even in het wedstrijdritme komen. In de hal naast het stadion van Skonto Riga, waar het kunstgrasveld net een dag was geplaatst, won ADO Den Haag gemakkelijk met 4-0 van de Italiaanse opponent. ’s Middags werd er een wandeling in de omgeving gemaakt om ook wat van Riga te zien en ’s avonds werd vroeg de hotelkamer opgezocht om fit te zijn voor de volgende dag, het begin van het toernooi.

Vrijdagochtend ging het dan eindelijk gebeuren. ADO Den Haag C2 mocht de openingswedstrijd spelen in het Olympic Center tegen de thuisploeg, Skonto Academy. Een wedstrijd op dit toernooi duurde 2x 25 minuten maar dit belette ADO Den Haag niet om een grote score neer te zetten. Bij rust was er al een stand bereikt van 6-0. Na rust scoorde beide ploegen 1x waardoor ADO Den Haag de eerste poulewedstrijd eenvoudig met 7-1 won. Na de lunch stond de tweede poulewedstrijd op het programma. Dit keer was OLS uit Finland de tegenstander. Ook hier hadden de mannen van trainer Arie van der Padt geen moeite mee. Een 6-2 uitslag was het gevolg van het grote krachtsverschil tussen beide ploegen.

Zaterdag mocht ADO Den Haag voor de laatste poulewedstrijd aantreden tegen FC Levadia uit Estland. ADO Den Haag was in principe al door maar wilde ook deze wedstrijd winnend afsluiten. Dankzij een 4-1 overwinning werd ADO Den Haag groepswinnaar en stond daardoor ’s avonds in de halve finale tegen Sturm Graz (Oostenrijk). Na een goede lunch en 2 uurtjes rust maakte ADO Den Haag zich op voor deze wedstrijd. Om 18.00 uur werd er afgetrapt voor een plaats in de finale. Al snel werd duidelijk dat ADO Den Haag de betere was van de twee ploegen. Voor rust wist ADO Den Haag al snel 3x te scoren. De stand had nog groter kunnen zijn maar de keeper van Sturm Graz stond een paar keer goed in de weg. Na rust kwamen de Oostenrijkers wat beter in de wedstrijd. Toen Sturm Graz de 3-1 vanuit een hoekschop maakte sloop er toch wat van onzekerheid in de ploeg van ADO Den Haag. Het werd slordiger en de tegenstander kreeg steeds meer hoop op een overwinning.

Zeker omdat Sturm Graz de vorige wedstrijd ook met 1-4 achterstond en uiteindelijk met 7-4 wist te winnen. Ongeveer 5 minuten voor tijd wist Sturm Graz, weer vanuit een hoekschop, 3-2 te maken. Het werd dus nog even billen knijpen voor de Haagse jongens. Ook ADO Den Haag bleef kansen creëren maar het ontbrak aan de afwerking. Na een tumultueuze slotfase floot de scheidsrechter precies na 50 minuten af en zo stond ADO Den Haag C2 in de finale! Na de halve finale werd er gekeken naar de andere halve finale. Deze werd gespeeld tussen Zenit Sint Petersburg en Tottenham Hotspur. Zenit scoorde al snel en hield deze 1-0 voorsprong vast tot het eindsignaal.

Zondagmiddag om 12.00 uur stond dan de gedroomde finale van de organisatie op het programma, ADO Den Haag tegen Zenit Sint Petersburg. De Russische tegenstander had in het gehele toernooi nog geen doelpunt tegen gekregen. Daarentegen was het ADO Den Haag dat de meeste goals had gemaakt dus het kon een interessante finale worden, en dat werd het ook. Twee zeer verschillende speelstijlen tegenover elkaar. ADO Den Haag die probeerde het voetballend op te lossen, Zenit Sint Petersburg die fysiek er kort op zat en probeerde via lange ballen en de aansluiting gevaarlijk te worden. Beide teams hadden succes met deze strijdwijze. Het was ADO Den Haag dat in de eerste 25 minuten de betere was en hierdoor ook 1x wist te scoren via Jan Verduijn, ruststand 1-0. Na rust kwam Zenit al snel op gelijke hoogte door een gemakkelijk gegeven strafschop. Toch kwam ADO Den Haag weer snel op voorsprong. Een fantastische aanval over links, een nog mooiere voorzet van Segun Owobowale en een schitterende kopbal van Jan Verduijn zorgde voor de 2-1 voorsprong.

Vlak voor tijd kwam Zenit toch weer terug in de wedstrijd terwijl iedereen het gevoel had dat ADO Den Haag dit niet meer zou weggeven. Een sluwe wissel van de trainer van Zenit zorgde voor een vrije man bij de tweede paal en een zodoende niet te missen kans voor deze speler. Hierdoor was de tussenstand van 2-2 bereikt. Toch was het nog niet gedaan met de doelpunten deze wedstrijd, dacht men. In de allerlaatste seconde kreeg Zenit voor de tweede maal een strafschop. Dit keer wel terecht. De spanning was blijkbaar te groot voor de nemer want hij knalde de bal keihard op de lat. Hierdoor bleef het dus gelijk en moest de wedstrijd worden beslist door middel van strafschoppen. Beide teams raakten hun eerste 2 strafschoppen. Aangezien de serie gaat over 3 strafschoppen en daarna om en om was de 3e strafschop misschien wel beslissend.

ADO Den Haag mocht eerst maar miste. Het leek vervolgens wel alsof Zenit niet wilde winnen want ook zij misten, na een knappe redding van Rody de Boer. Helaas voor ADO Den Haag werd er opnieuw gemist en dit keer profiteerde de Russen wel. ADO Den Haag en Zenit maakten er dus een waar spektakel van met Zenit Sint Petersburg als uiteindelijke winnaar. ADO Den Haag kon zich wel de morele winnaar noemen want de complimenten gingen uit naar de Haagse formatie. Dit bleek ook bij de prijsuitreiking. Nikki Baggerman werd gekozen tot beste middenvelder en Jan Verduijn tot beste speler van het toernooi.

Een smetje op het toernooi was het uitvallen in de finale van ADO Den Haag speler Sander Dominicus. Hij werd door zijn tegenstander hardhandig over de zijlijn geduwd waardoor hij met zijn hoofd tegen de muur belandde. Een bloedend hoofd en oor waren het gevolg. Sander werd afgevoerd naar het kinderziekenhuis in Riga waar hij al snel behandeld werd op de eerste hulp. Toch moest Sander nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven maar gelukkig was zijn vader bij hem om Sander te ondersteunen. Namens ADO Den Haag wensen wij Sander veel sterkte en een snel herstel toe.

Toch kan ADO Den Haag met een opgeheven hoofd het toernooi verlaten met een welverdiende tweede plaats en de nodige complimenten op zak. Zaterdag wacht Feyenoord alweer in de competitie.

Spelers die voor ADO Den Haag C2 in actie kwamen: Rody de Boer, Nick Hasper, Jesse Mulder, Peer van Paasen, Mohamed Haddachi, Delinyo Reebeen, Trevor David, Nikki Baggerman, Younes Seghrouchni, Rayvano Salhuteru, Tom Plezier, Jan Verduijn, Gino Kos, Sander Dominicus, Jerdy Schouten, Karim Loukili, Mike Bakker en Segun Owobowale.