ADO Den Haag heeft zich zelf tekort gedaan door zich niet voor de volgende ronde van het bekertoernooi te plaatsen. De Hagenaars hadden de kansen om de wedstrijd te beslissen, maar FC Groningen won uiteindelijk na strafschoppen.

Verslag: Klaas Jan Droppert.
Foto`s copyright: Orange Pictures.

De kortste weg naar continentaal voetbal werd in de Euroborg op een wrede manier afgesneden. ADO Den Haag kon zich niet plaatsen voor de laatste zestien in het bekertoernooi, terwijl het daar wel de mogelijkheden voor had. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd had zowel Timothy Derijck als Dmitry Bulykin de winnende treffer in het vizier. Toen ook een kopbal van Aleksandar Radosavljevic er in de verlenging niet inging, moest de ploeg van John van den Brom na strafschoppen haar meerdere erkennen in FC Groningen.
De Hagenaars startten sterk en na tien seconden had Frantisek Kubik een goede kans, maar de volley van de kersverse Slowaakse international ging over. Nadat ook Wesley Verhoek zijn schot gestopt zag worden en de kopbal van Ramon Leeuwin voorlangs ging, kwam FC Groningen beter in de wedstrijd. Vooral bij corners waren de noorderlingen gevaarlijk.
In de tweede helft zette FC Groningen in eerste instantie door. Tim Matavz (over) en Gonzalo Garcia kregen direct na rust goede kansen. ADO Den Haag liet de thuisploeg ver komen, ook al omdat Aleksandar Radosavljevic dicht tegen zijn eigen achterhoede speelde. Toch kwam ADO Den Haag in de 63e minuut op voorsprong. Andreas Granqvist greep matig in en plots stond Lex Immers voor doelman Luciano Da Silva. De spits lepelde de bal vakkundig over de uitkomende keeper.

Daarmee werd een kopie van de verloren competitiewedstrijd opgeduikeld. Ook toen opende Immers de score en had ADO Den Haag de mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. Dat gebeurde nu ook. Wesley Verhoek werd door Kubik diepgestuurd maar hij vond uiteindelijk Luciano op zijn weg.
ADO Den Haag leek net als tegen FC Utrecht en Ajax de geringe marge over de eindstreep te brengen, maar daar slaagde het in de slotfase niet in. En net als enkele weken geleden zorgde Jonas Ivens voor de gelijkmaker. Na een schot van Leandro Bacuna gleed de Belg bij de tweede paal de bal binnen: 1-1. In de slotfase waren de groen-gelen dichtbij de zege. Eerst kopte Timothy Derijck uit een hoekschop rakelings naast. Daarna had invaller Dmitry Bulykin in blessuretijd de kans van de wedstrijd. Kubik ging na een pass van Immers alleen op Luciano af. De buitenspeler besloot niet zelf te schieten maar de bal breed te leggen. In plaats van te scoren maaide de Rus over de bal heen en was de kans verkeken.

Ook in de verlenging was ADO Den Haag met twee vrije kopkansen gevaarlijk. Radosavljevic kopte de bal goed naar de hoek, maar doelman Luciano liet toen al zien waarom hij de man van de wedstrijd zou worden. Met een knappe redding voorkwam hij een Haagse voorsprong. Verhoek kreeg de bal in de tweede verlenging verkeerd op zijn hoofd, zodat het leder naast ging. Tussendoor moest ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho met een zweefduik Tim Sparv van een doelpunt afhouden en kopte Bacuna voorlangs.
Omdat beide ploegen er niet in slaagden om nog te scoren moesten strafschoppen beslissen wie de meest gelukkige van de avond zou worden. Inzetten van Jens Toornstra (gestopt) en Frantisek Kubik (naast) zorgden ervoor dat ADO Den Haag de KNVB Beker dit seizoen niet wint. De Hagenaars moeten nu proberen om deze tegenslag zowel fysiek als mentaal zo snel mogelijk te verwerken. Zondag wacht om 14.30 uur alweer NEC in De Goffert om in ieder geval de opgaande lijn in de competitie voort te zetten.

De Feiten:
ADO Den Haag start in dezelfde opstelling als tegen Ajax. Danny Buijs, Aleksandar Rankovic en Robert Zwinkels zijn op de weg terug.

1. Jonas Ivens verspeelt direct na de aftrap de bal. Na de voorzet van Lex Immers gaat de volley van Frantisek Kubik over.

5. Wesley Verhoek schiet vanaf rechts op de vuisten van Luciano Da Silva. De Braziliaanse doelman pakt vervolgens de rebound van Immers.

8. Ramon Leeuwin kopt naast na een vrije trap van Ricky van den Bergh.

16. Balverlies van Danny Holla leidt een Haagse aanval in. Via Jens Toornstra komt Van den Bergh in scoringspositie. Het schot van de middenvelder wordt door Luciano gepakt.

32. ADO Den Haag-keeper Gino Coutinho bokst een kopbal van Tim Sparv weg. Gonzalo Garcia schiet vervolgens hoog over.

37. Chris Kum kan een Groningse voorsprong voorkomen als hij een voorzet van Fredrik Stenman net op tijd onderschept.

38. Het schot van Tim Matavz eindigt in de handen van Coutinho.

40 Coutinho redt met de vuisten op een schot van Garcia.

49. Na balverlies van Leeuwin mag Matavz ver oprukken. De Sloveen schiet over.

52. Garcia komt op en omspeelt Chris Kum. Zijn schot is een prooi voor Coutinho.

63. Andreas Granqvist gaat te lichtzinning een duel met Immers aan. De Haagse spits neemt de bal mee en stift de bal over Luciano: 0-1.

64. Danny Holla maakt plaats voor Tom Hiariej.

67. Na een pass van Kubik is Verhoek sneller dan de verdedigers. Zijn schot wordt door Luciano over het doel getikt.

73. Stenman geeft voor en Thomas Enevoldsen kopt voorlangs.

73. Garcia wordt vervangen door Leandro Bacuna.

78. Leeuwin krijgt na protesteren geel van scheidsrechter Kevin Blom.

79. Van den Bergh wordt gewisseld voor Dmitry Bulykin.

81. Enevoldsen maakt plaats voor Koen van de Laak.

83. Bacuna komt vanaf links het strafschopgebied in en schiet. Coutinho tikt de bal naar buiten maar Jonas Ivens kan bij de tweede paal het leder binnenglijden: 1-1.