News

Op de leeftijd van 82 jaar overleed deze week Jan van der Meer, oud-speler van onze club. Hij kwam voornamelijk als linksachter 143 competitiewedstrijden uit voor ADO. Verder speelde hij nog veertien bekerduels.

In de zomer van 1961 vertrok Jan van der Meer naar Leeuwarden, waar hij ook zou gaan werken en jeugd ging trainen. Een jaar later stapte hij over naar PSV. Onder trainer Bram Appel (oud-speler van ADO) bracht hij het tot 14 duels in het keurkorps van de Eindhovenaren. In 1964 keerde hij terug naar Leeuwarden, waar hij ging spelen voor het net opgerichte SC Cambuur. Hij zou zich voorgoed vestigen in Friesland, waar hij naast het voetballen onder meer instructeur was in het zwembad in Stiens en weer later fysiotherapeut werd.

Jan van der Meer was in de jeugd van ADO een veelbelovend talent. Eenmaal in het eerste elftal had hij meer concurrentie te duchten, aanvankelijk van onder anderen de ervaren routinier George van Rosmalen. Van der Meer was technisch onderlegd, had een goed inzicht, maar bleek voor een profvoetballer wat aan de zachtmoedige kant. Dit weerhield hem er niet van om een mooie voetballoopbaan op te bouwen. Hij maakte deel uit van het ADO dat in het seizoen 1956/1957 kampioen werd van de Eerste Divisie A en voor de eerste keer promoveerde naar de Eredivisie. Voor ADO speelde hij 91 duels in de Eredivisie.

Toen ADO in 1961 Jan Villerius van Sparta en Hans van der Hoek van Feyenoord aantrok om de verdediging te versterken, stapte Jan van der Meer over naar Leeuwarden. Na een jaar trok PSV hem aan, waar hij samenspeelde met onder anderen Gert Bals, Fons van Wissen, Toon Brusselers, Pierre Kerkhoffs en de latere ADO’ers Piet Giesen en Lambert Maassen. In 1964 kwam hij bij SC Cambuur, waar hij teamgenoot werd van doelman Frans de Munck, de veel scorende spits Dirk Roelfsema en de nog piepjonge Oeki Hoekema (later speler van onder meer FC Den Haag).

ADO Den Haag wenst alle nabestaanden veel sterkte met het verlies.