News

ADO Den Haag krijgt steeds meer fans. Deze fans komen niet alleen uit de regio, maar ook de rest van Nederland en zelfs uit het buitenland. In de nieuwe rubriek ´fan van ver´ stellen we die fans aan je voor. Dit keer Louis van der Burch, woonachtig in Zwitserland.

Toen Louis van der Burch 8 jaar was, had hij al een Seizoen Club Card. De passie voor ADO Den Haag is hij daarna nooit meer kwijtgeraakt. Hij heeft destijds tien jaar achtereenvolgend een Seizoen Club Card gehad, totdat hij even een periode wat minder vaak de wedstrijden bezocht. ADO Den Haag verhuisde in 2007 naar het Kyocera Stadion. Dat vond Van der Burch een goede reden om weer terug te vallen in het oude ritueel: iedere wedstrijd met zijn vader op de tribune. Totdat drie jaar later, ook hijzelf verhuisde. Echter niet naar de andere kant van de stad, maar naar een ander land: Zwitserland.

Van der Burch is 58 jaar oud en getrouwd. Hij werkt in de verkoop van olieproducten. Toen het bedrijf naar Zwitserland verkaste, nam Van der Burch samen met zijn vrouw een grote stap. Ze pakten hun spullen en gingen mee. Zwitserland bevalt hen goed en nu vijf jaar later wonen zij daar nog steeds. Hij vertelt: "Zwitserland is een perfect land. Alles is tot in de puntjes geregeld. Het is strakker dan in Nederland, gewoon zwart of wit. Wij zijn heel tevreden hier, we wonen hier nu vijf jaar en het voelt nog steeds ieder weekend alsof we op vakantie zijn."

Ondanks dat Van der Burch nu ruim achthonderd kilometer verderop woont, zit ADO Den Haag in zijn hart. "Na 2007 heb ik mijn Seizoen Club Card nooit opgezegd. Ik vond dit niet nodig. Ik ga lang niet ieder duel, maar ik probeer zeker zes keer per seizoen te komen. Vaak combineer ik werkgelegenheden in Nederland met wedstrijdbezoeken. Natuurlijk probeer ik ook de ontmoetingen tegen de top-3 erbij te zijn, die sfeer in het stadion is niet normaal."

ADO Den Haag volgen vanuit Zwitserland is wel een kunst. Van der Burch legt uit: "Het is een kwestie van geluk. Ik heb een bepaald kastje gekocht, waarmee ik FOX 1 en 3 kan ontvangen. Dus wanneer ADO Den Haag wordt uitgezonden op één van deze kanalen, kan ik het zien. Anders moet ik een live stream zoeken, echter zijn deze vaak van zo'n slechte kwaliteit dat het geen meerwaarde heeft."

De momenten die op Van der Burch z'n netvlies gebrand staan zijn de kwartfinale in de Europacup 2 tegen West Ham United in 1975 en de overwinning op Ajax in de bekerfinale in 1968. Vol trots vertelt hij: "Ik weet me beide wedstrijden nog zo goed te herinneren. Het waren zulke mooie momenten, ze staan met stip op één als ik denk aan hoogtepunten."

Aanmelden

Ben of ken jij ook een fan van ver? Meld je dan snel aan via www.adodenhaag.nl/fanvanver