News

Het eigen clubmuseum in het Cars Jeans Stadion is op 31 januari 2015, de dag voordat ADO Den Haag haar 110e verjaardag vierde, officieel geopend. Het ADO Den Haag Museum bevindt zich op de tweede etage van het hoofdgebouw.

Het museum heeft de beschikking over vele bijzondere attributen. De absolute pronkstukken zijn natuurlijk de twee kampioensmedailles uit 1942 en 1943 en de tweemaal gewonnen KNVB beker. Deze trofeeën hebben een prominente plek in het museum.

Tevens zal in het museum tot uiting worden gebracht wat door de jaren heen ADO Den Haag voor de regio Haaglanden heeft betekend en natuurlijk vice versa. Het museum wordt dus meer dan alleen een voetbalmuseum.

Het museum zal na de opening worden opgenomen in de rondleidingen door het Cars Jeans Stadion en zal op verzoek opengesteld worden. Voor de toegang zal een geringe bijdrage worden gevraagd welke bijdrage geheel ten goede zal komen aan het in stand houden van het museum.

Het ontstaan

De wens voor het stichten van een ADO Den Haag Museum is ontstaan in de aanloop naar de voorbereidingen van het 100-jarig jubileum van de HFC ADO Den Haag in 2005. Initiatiefnemers waren toen Karel Jansen sr en Jan Lobel, destijds bestuurslid van de HFC ADO Den Haag. De doelstelling was een historisch clubmuseum in het nieuw te bouwen stadion aan het Forepark te realiseren. Door de situatie waarin ADO Den Haag zich toen bevond, zowel sportief (degradatie van uit de Eredivisie naar de 1e Divisie) als financieel, moest het idee noodzakelijkerwijs op de lange baan geschoven.

Het idee voor een museum werd echter niet losgelaten, mede ingegeven door veel enthousiaste reacties en de vele donaties en attributen in bruikleen. De onverdeelde mening was en is dat het roemruchte en meer dan 100 jaar oude ADO Den Haag nu eenmaal een museum dient te hebben.

Zo'n drie jaar geleden is door de toenmalige bestuursleden van de HFC ADO Den Haag Jan Willem Wigt en Gerard van Osch, samen met onder meer de HFC ADO Den Haagleden Jan Lobel, Michel Santbergen en Rob van de Laar en toenmalig stadiondirecteur Maurice Westerwoudt, het idee vol enthousiasme weer opgepakt.  Er werd een stichting opgericht, Stichting Rood Groen Geel, de kleuren van ADO Den Haag door de jaren heen, en deze stichting stelde zich tot taak het museum te realiseren en te onderhouden. Na jaren van voorbereiding en overleg met onder meer de NV ADO Den Haag, is uiteindelijk als locatie voor het museum de Residentielounge op de 2e verdieping van het hoofdgebouw van het Stadion aangewezen. In de zomer van 2014, na de WK Hockey, is met de  bouwkundige werkzaamheden begonnen. Thans wordt hard gewerkt aan het samenstellen van de tentoon te stellen collectie. Het stichtingsbestuur wordt daarbij enthousiast bijgestaan door respectievelijk het Haags Gemeentemuseum, het Haagsch Historisch Museum, het voormalig Legermuseum, voorheen gevestigd te Delft, én een groep enthousiaste ADO-ers.

Aanvullingen altijd welkom

Uiteraard zijn bijzondere zaken als aanvulling op de collectie van het museum van harte welkom. Vooral voorwerpen van voor 1940 worden zeer op prijs gesteld. U kunt een voorwerp ofwel aan de Stichting schenken of aan de Stichting in bruikleen geven. Met het aangeboden voorwerp wordt uiteraard met de grootste zorgvuldigheid omgegaan. Mocht u een voorwerp willen aanbieden dan wordt u vriendelijk verzocht dat per e-mail te willen aangeven op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Met dank aan

Vele bedrijven hebben meegewerkt aan de realisatie van het museum. De namen van deze bedrijven zullen straks in het museum op gepaste wijze worden getoond. Uiteraard blijven sponsoren voor het museum meer dan welkom. Mochten er met betrekking tot de sponsoring vragen zijn, gelieve deze te richten aan het genoemde e-mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Alle bijdragen, in welke vorm dan ook, zijn meer dan welkom!